EU enigt: Covidpass ska öppna för resor – karantän och extratester slopas

Vid månadsskiftet träder nya covid-regler i kraft. Reglerna ska gälla i hela EU och innebär att endast covid-pass krävs för den som vill resa – och är antingen fullvaccinerad, nytestad eller som nyligen varit sjuk i covid-19.

Extratest eller karantän ska inte längre krävas vid resor inom EU för den som är vaccinerad, nytestad eller nyligen varit sjuk i covid-19.

Gång på gång under coronapandemin har olika EU-länder infört diverse reserestriktioner mot varandra för att förhindra smittspridning.

Nu ska det dock stämmas i bäcken då alla länder godkänt en gemensam rekommendation för att garantera den fria rörligheten framöver.

Karantän och extratester slopas

Från den 1 februari blir det nu EU-medborgarnas personliga covidcertifikat som främst gäller, snarare än varifrån i EU de åker. En person som antingen är färdigvaccinerad, nytestad eller som nyligen haft covid-19 ska därmed inte avkrävas extratester eller karantän vid resor mellan olika EU-länder. Det sistnämnda kan dock fortsatt bli aktuellt för icke-vaccinerade som reser från EU-regioner med särskilt hög smittspridning.

Gemensamma regler från och med 1 februari

Från månadsskiftet träder också gemensamma regler i kraft om att vaccinpassen ska gälla i max nio månader efter fullgjord vaccinering – eller tills vidare, om man fått en tilläggsdos.