Experten tipsar: Så gör du för att inte bryta dina nyårslöften

Nu infaller "Quitters day" – tillfället då många bryter sina nyårslöften. Men hur ska man göra för att bibehålla dem? Motivationsexperten ger sina bästa tips.

"Quitters day" – tillfället då många bryter sina nyårslöften. Så gör du för att behålla dem!

Ungefär tre veckor efter att det nya året startat infaller “Quitters day” – tillfället då många nyårslöften fallerar.

Men vad beror det på? Och vad kan man göra för att det inte ska hända? Enligt motivationsexperten Antoni Laciani är en av orsakerna till varför man bryter ett nyårslöfte att man haft fel förväntningar.

– Det finns nog många skäl till det, men ett av dem är nog att det var nog lite jobbigare än vad man trodde, säger Antoni Laciani, motivationsexpert till TV4 Nyhetsmorgon.

– Man har bestämt sig för att man ska ta det där stora klivet och så satsar man järnet i början och inser att “det här har jag inte tid med" eller "det här var för jobbigt”.

Tydliga och roliga mål

Han tipsar också om att ha tydliga mål, men framförallt mål som man tycker är roliga.

Att fundera på vad syftet med målet är kan också vara bra. Dessutom ska man förlåta sig själv om man av någon anledning inte har möjlighet att genomföra planen – och inte sluta, som många gör.

Expertens bästa tips för att hålla upp motivationen

1. Strunta i nyårslöften

Ord spelar roll, menar experten. Säger man “löfte” är det bindande för många människor, om man istället säger “mål”, då är det mycket mer av en ambition och en strävan. Då kan du förlåta dig själv lättare om du skulle göra ett “snedsteg” eller liknande på vägen till ditt mål.

2. Visualisera

Föreställ dig hur det ser ut när du uppnår målet. Skapa en attraktiv framtidsbild, helt enkelt!

3. Var uthållig – ge upp snabbt

Var uthållig mot syftet, men om inte den vägen du tänkt genomföra funkar – ge upp snabbt! Var inte rädd för att välja en annan väg som tar dig mot målet.

4. Ha en "om-då"-plan

Om något skulle hända, vad gör du då? Ha flera “backup-planer” som skulle kunna ta dig hela vägen fram till ditt mål och som hjälper dig att parera eventuella hinder.

5. Berätta för andra

Om du berättar för andra om ditt mål, då blir det kanske också svårare att bryta. Dessutom kan du få en hejarklack!

6. Fira

Ta varje tillfälle att fira dina framgångar. Det om något skulle väl kunna resultera i motivation!

Källa: Nyhetsmorgon