Förlossningen kommer att bli tuff och smärtsam för mig

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com ©

Några veckor före beräknad förlossning går det plötsligt upp för dig att förlossningen är alldeles runt hörnet. Bebisen behöver faktiskt en väg ut och du ska pressa ut den! Du börjar kanske oroa dig för hur länge förlossningen kommer att pågå och hur ont det kommer att göra…

Försök att sätta detta i perspektiv – kvinnor har fött barn i alla tider. Även om du har läst tio böcker om förlossningar, lärt dig andningsteknik, har med dig en Doula, rent av inte tänkt så mycket på förlossningen, inte är säker på skillnaden mellan förvärkar och krystvärkar och har en vettskrämd sambo – så kommer du att genomföra en förlossning du också! Din kropp vet vad den ska göra, och du har med dig en expert på förlossningar - nämligen din barnmorska.

Skaffa dig information om vad en normal förlossning är. Även om din kropp vet vad den ska göra kan det vara en fördel om huvudet på din kropp förstår vad som händer och är förberedd. Fråga din barnmorska om det du funderar över och delta på föräldrautbildningen om du är förstföderska.

En förlossning fortlöper på ett helt annat sätt än det du har sett på amerikansk film. Både i film och böcker framställs gärna en förlossning som något väldigt dramatiskt. Så är det sällan i verkligheten.

I de flesta fall kommer din barnmorska att vara lyhörd för dina önskemål gällande smärtlindring. Det finns många medel som fungerar effektivt mot de värsta smärttopparna. Läs mer om detta här.

Hur kan en hel bebis komma ut genom slidan? Du kunde aldrig föreställa dig att det fanns plats. Slidan är väldigt töjbar och den får plats! Det är faktiskt ganska många som tycker att den sista delen av förlossningen, när man pressar ut bebisen, gör mindre ont än öppningsvärkarna. Några brister lite och behöver ett par stygn i underlivet efter förlossningen. Även om underlivet naturligtvis blir ganska mörbultat efter en förlossning kommer du bli överraskad över hur fort du återställer dig. Vi är praktiskt nog skapta med ”bra läkkött” i underlivet, och bristningar och stygn läker fort.

Har du redan en förlossning bakom dig och du tycker att den var tuff kan du trösta dig med att förlossning nummer två ofta är lättare och kortare.

Du klarar dig fint genom förlossningen därför att:

  • Alla gör det och har alltid gjort det!
  • Din kropp är förprogrammerad till att föda!
  • Amerikansk film är underhållande men inte realistisk!
  • Du har ett underliv som tål mycket mer än du tror!
  • Det finns effektiva smärtlindrande medel om du ändå inte står ut!
  • Du har inget val…