Forskare i Uppsala åtalas för olaglig coronastudie – på vänner och bekanta

Tog blodprov på vänner och bekanta i en bostadsrättsförening – nu åtalas forskaren för etikbrott.

Bilderna har inget med texten att göra.
Bilderna har inget med texten att göra.

En forskare vid Uppsala universitet har blivit åtalad för att ha genomfört otillåtna coronastudier. Åtalet gäller en etisk problematik, då forskaren inte fått tillåtelse att forska på mänsklig vävnad.

Otillåtna blodprover – i en samlingslokal i BRF

Den åtalade forskaren ska ha bjudit in drygt 450 vänner och bekanta till en samlingslokal i en bostadsrättsförening i början av pandemin och tagit blodprov på dem för att undersöka förekomsten av antikroppar.

Forskaren hävdade efteråt att han inte hade tänkt att publicera resultatet av studien vetenskapligt – men resultatet blev ändå offentligt och fick stor spridning.

Saknade etiska tillstånd att forska på mänsklig vävnad

Den provtagning, eller studie, som genomfördes hade aldrig fått det etiska tillstånd som krävs för att få forska på människor, mänsklig vävnad eller som innehåller känsliga personuppgifter.

UNT skriver att åklagaren i målet anser att gärningen begåtts med uppsåt och att straffet för uppsåtligt brott mot etikprövningslagen är böter eller fängelse i högst två år. Åklagaren yrkar i det här fallet på bötesstraff, skriver tidningen.