Han fick obotlig sjukdom – drack urin för att bli frisk

32-åringen lider av muskeldystrofi och har använt alternativa behandlingar för att ta sig tillbaka. Bland annat har han druckit urin. Nu gör golfaren Morgan Hoffman, tidigare världsetta för amatörer, comeback på USA-touren efter nära tre år.

Morgan Hoffman fick obotlig sjukdom och drack urin för att bli frisk.
Morgan Hoffman fick obotlig sjukdom och drack urin för att bli frisk.

Det var fem år sedan Morgan Hoffman berättade att han fått diagnosen muskeldystrofi, ett samlingsnamn för en typ av sjukdomar som samtliga har gemensamt att kroppens muskler förtvinar.

Hoffman var extremt lovande före proffstiden och rankades som världens främsta amatörgolfare. Hans bästa resultat på USA-touren är en andraplats under säsongen 2016-2017.

"Läker genom att stänga ögonen"

Efter år av att ha känt att någonting var fel med bröstmusklerna fick han slutligen sin diagnos. Samtidigt fick Hoffman veta att den var obotlig och att det bara kommer att bli värre. Läkarna skulle göra sitt bästa för att han skulle få behålla sin rörlighet. Ett besked Hoffman inte kunde acceptera.

– Jag tänkte bara: "det var det dummaste jag hört". Skit i detta, så här behandlar man inte folk, har han berättat för tidningen Golf Digest.

Hoffman reste till Costa Rica där han i stället förlitade sig på alternativa behandlingar. Till det hör en rå diet där han inte äter någonting tillagat och psykedeliska substanser som ayahuasca om vilka han säger följande:

– Vissa anser att det är enbart hallucinogent men jag ser det som att öppna en sidodörr till andra dimensioner eller planeter. Jag har sett mig själv läka så många gånger enbart genom att stänga mina ögon och ha, antingen genom en röst i huvudet eller visuellt, en uppenbarelse om ett vitt ljus som går genom min kropp, säger han på en presskonferens.

Drack urin i tio dagar

Kanske mest kontroversiellt serverade Hoffman sig själv en enda sak under en tiodagarsperiod; urin. En kopp på morgonen och en kopp på kvällen var receptet för terapin. Hoffman gillar varken termen "vetenskap" eller termen "alternativ medicin".

– Det är en frustrerande term. Alternativ medicin har funnits i 10 000 år medan det vi känner som modern medicin enbart funnits i 100 år, sade han till Golf Digest.

Viss effekt tycks behandlingarna ha haft, för i veckan gör Morgan Hoffman comeback i USA-tourtävlingen i Harbour Town, South Carolina.

32-åringen spelar på så kallat medicinskt undantag där han har tre starter kvar och bra resultat krävs för att behålla medlemskapet på touren.

I startfältet finns även svensktrion Alex Norén, Henrik Norlander och Henrik Stenson.