Hur hjälper jag mitt barn som är hård i magen – och vad är det som orsakar diarré?

I ett annonssamarbete med Kry svarar läkaren Weine Meguedad på medlemmarnas frågor om maghälsa. Frågorna handlar om allt från hur man kan hjälpa ett barn som är hård i magen till vad som kan orsaka lös avföring efter måltid. Du kan ta del av frågorna och Weine Meguedads svar nedan.

Varför kan man bli lös i magen efter att man ätit? Hur kan man hjälpa sitt barn som är hård i magen? Krys läkare svarar på forummedlemmarnas frågor om maghälsa.

Just nu pågår ett expertsamarbete på Familjelivs forum där Krys läkare Weine Meguedad svarar på läsarnas frågor om maghälsa. Hur kan man hjälpa barn som är hårda i magen och vad kan morgonillamående bero på?

Läsarfrågan: Varför blir jag dålig i magen efter jag ätit?

"Vad kan det bero på om man ofta blir akut bajsnödig en kort stund efter en måltid och då har ganska lös avföring?"

Experten svarar: IBS, laktoskänslighet eller matalleriger vanliga orsaker

"Hej

Det kan bero på olika saker. Skickar en länk om diarré där du kan läsa mer: www.kry.se/fakta/mage-och-tarm/diarre/

Det vanligaste som jag stöter på är IBS och laktoskänslighet eller matallergier.

Vänliga hälsningar,

Weine"

Läsarfrågan: Vad beror mitt morgonillamående på?

"Hej!

Jag har den senaste veckan vaknat upp varje morgon med illamående. Detta försvinner efter ett par timmar, cirka runt lunch. Har tagit flera graviditetstest som visat negativt. Vad kan det vara?"

Experten svarar: Kost, stress och virusinfektioner vanliga orsaker

"Hej

Börjar med att bifoga en länk med bra information om illamående: www.kry.se/fakta/mage-och-tarm/illamaende/

Den vanligaste orsaken som jag stöter på hos unga kvinnor är virusinfektion och stress. Kosten kan också ha en inverkan till exempel om man äter sent eller på natten så kan man vakna upp med illamående eller att magen känns som att den inte rör sig. Om det inte ger med sig på ett par veckor så ska man boka tid på vårdcentral för att ta lite prover och undersökas.

Vänliga hälsningar,

Weine"

Läsarfrågan: Hur kan man hjälpa ett barn som är hård i magen?

"Hej!

Tacksam för tips på vad ska man göra med barn på 5 år som är hårda i magen för jämnan. Går på toaletten varannan dag och det är stenhårt och gör ont. Vi har testat dricka mycket vatten, undvika mjölk, undvika gluten och ris. Laktulos är provat utan effekt och Dulcosoft fungerar men smakar för illa. Vi försöker med päron och kiwi men det är svårt.

Tacksam för tips!"

Experten svarar: Öka fiberintaget och drick mycket vatten

"Hej

Försök öka fiberintaget. Fortsätt att dricka mycket vatten. Övermogen frukt – vindruvor och plommon fungera bäst tycker jag. Sedan om det gör ont så kan man köpa en bedövningssalva (Xylocain) som man kan stryka på innan de ska bajsa så att det inte ska göra ont. Movicol junior tycker jag fungerar bäst, ibland så landar det i att de måste ta det regelbundet, då rekommendera jag att blanda med 1 msk iskallt vatten, sedan dricka mycket vatten efter hutten med medicin. Då smakar det bättre, kylan maskerar smaken lite. Men undersökning av barnspecialist rekommenderas först. Undvik alla mejeriprodukter, allt som innehåller mjölkprotein (ost, smör, osv).

Bifogar länk med information som kan hjälpa: www.kry.se/fakta/mage-och-tarm/forstoppning/

Vänliga hälsningar,

Weine"