Jag kommer aldrig att gå ner i vikt

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com ©

Du bekymrar dig kanske för att din kropp ska bli väldigt förändrad efter en graviditet och förlossning. Det hjälper inte heller att läsa om kändis efter kändis som trillar ut från förlossningen spinkigare än du var i din ungdoms vår!

Normalt sett går en kvinna upp i vikt med 12-15 kilo under sin graviditet. Kanske lite mindre om du i utgångspunkten är överviktig och något mer om du i utgångspunkten är underviktig. Här kan du läsa mer om ditt gravida BMI, och hur du bör gå upp i vikt under graviditeten.

Sanningen är att – JA – ca. 20 % klarar inte av att återgå till samma vikt efter graviditeten. Du kan förebygga detta genom att äta sunt och hålla dig i rörelse. Gravida ska äta för två – men inte för två vuxna! Läs mer om detta här

Vi kvinnor är av naturen skapta så att vi har ett extra energilager beräknat speciellt för graviditet och amning. Detta lager sätter sig gärna runt höfter och lår. När barnet är fött kommer amningen att hjälpa dig att gå ner i vikt och framförallt fettlagren runt höfter och lår kommer under denna period att försvinna snabbt. Många upplever därför att de snabbt går ner i vikt.

Slutsats:

  • Ja, din kropp kommer att förändras!
  • Till viss grad bestämmer du detta själv – ät sunt och träna medans du är gravid!
  • Tacka gud för amningens positiva effekt på vikten!