Nu öppnar Sverige – det här gäller

Sena kvällar på krogen, fullsatta fotbollsmatcher, utsålda konserter och stora firanden med nära och kära. Det blir återigen möjligt när Sverige från och med i dag slopar coronarestriktionerna.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff i Rosenbad. Regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff i Rosenbad. Regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari.

Statsministern, socialministern och Folkhälsomyndighetens generaldirektör på rad. Svenska flaggor i bakgrunden och regeringens emblem på talarstolarna. Scenen har upprepats otaliga gånger under pandemin när smittspridning har diskuterats och uppmaningar om att hålla i och hålla ut repriserats. Men torsdagen den 3 februari var budskapet ett annat:

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, sade statsminister Magdalena Andersson (S) då.

Togs emot med jubel

Den ökade kunskapen om omikron, läget inom vården i förhållande till smittspridningen och den kraftigt stigande vaccinationstäckningen gjorde sammantaget att pandemin gått in i en ny fas, konstaterade statsministern. Från och med i dag, den 9 februari, slopas majoriteten av alla coronarestriktioner i Sverige.

Beskedet togs emot med jubel, inte minst av kulturbranschen.

– Jag satt i bilen och var tvungen att stanna och fälla en tår. Jag blir så otroligt glad och lättad för alla som haft två fruktansvärt svåra år, både mentalt och ekonomiskt, sade Ida Falk Winland, operasångerska och aktiv i gruppen Öppna Salongerna, till TT i samband med beskedet.

"Känns som att det är på riktigt"

Alexander Clarensius är delägare i Shufflegroup som äger flera nattklubbar och en restaurang i Göteborg. Redan i kväll slår de upp dörrarna till nattklubben Excet.

– Vi ser på gästlistorna på klubbarna att folk är taggade på att gå ut, säger han.

Han tror inte att det blir samma anstormning av gäster som i oktober, när restriktionerna lyftes för att sedan återinföras igen, men ser ändå mer positivt på läget nu.

– Den här gången känns det som att det är på riktigt. Lyssnar man på expertisen nu så känns det väldigt ljust för framtiden, säger Alexander Clarensius.

Fakta: Restriktionerna som släpps i dag

Vid 20–50 personer i publik inomhus ska det enbart vara sittande deltagare, max 8 per sällskap och 1 meter mellan sällskapen.

Vid fler än 50 ska även vaccinationsbevis användas.

Offentliga tillställningar inomhus får maximalt ha 500 deltagare. Kan tillställningen delas upp i sektioner gäller maxtaket per sektion.

Museer, konsthallar, och nöjesparker måste beräkna maxantal besökare utifrån kravet 10 kvm/person.

Restauranger ska stänga klockan 23. Alkoholservering upphör klockan 22.30. På restauranger med uppträdande, till exempel konsert, är enbart sittande deltagare möjligt.

Tak på 20 personer för privata fester i hyrda lokaler.

Krav på sittande resenärer och munskydd vid trängsel eller om man inte kan hålla avstånd.

Cuper, tävlingar eller större aktiviteter inomhus avråds.

Större sociala sammanhang avråds.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Regeringen