Ökad smittspridning under julveckan – omikron väntas ta över

Smittspridningen har ökat under julveckan, inte minst bland ovaccinerade.

Ökad smittspridning under julveckan.

Smittspridningen är på fortsatt uppgång – under julveckan steg antalet nysmittade med 14 procent jämfört med veckan före, allra mest bland ovaccinerade. Även antalet fall av den nya virusvarianten omikron ökade.

Hur utbredd den nya varianten är varierar stort bland regionerna, från som lägst tre procent till 51 procent, enligt preliminära resultat från vecka 51. Alla svar från landets regioner är dock inte fullständigt rapporterade.

Det är ännu för tidigt att säga hur ökat resande och ändrade umgängesrutiner som julfirandet medfört kommer att påverka smittspridningen.

– Vi har ändå en tid mellan att man blir smittad och man blir sjuk. Någon effekt från julhelgen kommer vi inte se förrän om några dagar, säger Folkhälsomyndighetens (FHM) statsepidemiolog Anders Tegnell.

Omikron väntas ta över

Men trenden är tydlig, skriver FHM: Andelen omikron har stigit och förväntas öka även framöver.

Att covid-19 drabbar ovaccinerade hårdast visas tydligt i statistiken över antalet sjuka som behöver intensivvård. Under de fyra senaste veckorna har antalet intensivvårdade per 100 000 invånare varit tolv gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade.

Beläggningen inom sjukvården ökar, men är fortfarande lägre än under tidigare perioder av omfattande smittspridning. Även antalet avlidna med covid-19 ligger på en lägre nivå än tidigare perioder med hög smittspridning.

I Europa når smittspridningen nu rekordnivåer. Mellan den 22 och 28 december rapporterades i snitt över 935 000 fall om dagen, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån Reuters.

Svårspådd utveckling

Under tidigare smittvågor i Europa har en liknande utveckling väntats nå Sverige inom två veckor. Men under den nu pågående fjärde vågen, driven av omikron, är utvecklingen svårare att förutspå.

– I flera av de länder som drabbades tidigt har smittan nu börjat gå ner väldigt fort. Nederländerna, Belgien och Tyskland har en ganska snabb nedgång av antal fall, medan de länder som inte var så drabbade i början som Spanien, Italien, nu ser en uppgång, säger Anders Tegnell och understryker att den nu pågående smittvågen ser ut att präglas av snabbare upp- och nergångar än tidigare.

– Vi har ett lite annat läge Sverige. Vi har hunnit vaccinera fler med tredje dosen än vad man hunnit med i de länder som hade en tidig spridning. Vi kan hoppas att det gör skillnad, åtminstone att vi inte får en lika stor vårdbelastning som många av de länderna har haft.

Hittills har 29 procent av alla som är 18 år eller äldre fått en påfyllnadsdos av vaccinet. Bland dem som är 65 år eller äldre hade 79 procent fått den tredje dosen fram till den 28 december.

Källa: TT