Pinsamma saker som kan hända under förlossningen

Många oroar sig inför sin förlossning, om det ska ta långt tid, hur ont det kommer göra och så vidare. Men väldigt många nojar också över att något pinsamt ska hända under förlossningen. Helt i onödan faktiskt.

Oron över att bajsa på sig, kräkas, inte hinna raka benen eller måla tånaglarna kan många säkert känna igen sig i sista veckorna innan förlossningen. Det är bara släppa. Du ska föda barn, då ingår kroppsvätskor och kladd.

Barnmorskorna bryr sig inte det minsta

Våra forum är fulla med inlägg av gravida som är oroliga att bajsa på sig under förlossningen. Att tappa kontrollen och göra något så privat framför människor man aldrig träffat och framför sin partner kan såklart kännas jättejobbigt. Att föda barn är en väldigt intim händelse, du är naken och nära folk du aldrig tidigare träffat. Det som är lugnande är att de är vana. Barnmorskor, undersköterskor och läkare som jobbar på förlossningen gör inget annat om dagarna. Det finns inget som de inte har sett.

Därför kommer det bajs

När barnets huvud kommer så pass långt ner i bäckenet att huvudet trycker mot ändtarmen kommer du att släppa avföring, det går inte stå emot. Krystimpulserna är så starka när barnets huvud är så långt ner och det går inte krysta ut ett barn utan att ta i med all sin kraft. Oftast kommer det bajs innan bebisen börjar synas i vagina, då vet barnmorskan att nu är det nära. Hen blir glad när det kommer bajs, det lovar jag. De som jobbar på förlossningen är så vana, de skulle aldrig påpeka att du bajsar på dig. De torkar försiktigt och diskret och många födande och deras partner märker inte ens att det händer.

Samma sak är det med kräks och andra kroppsvätskor. Barnmorskor älskar att säga att allt är så normalt, men det är verkligen sant. Kräkas kan man göra under hela värkarbetet, men det vanligaste är att man kräks när barnet är på väg förbi de så kallade spinaetaggarna. Den trängsta delen i bäckenet. Då trycker det på nerver som gör att du kan må illa. Med andra ord är det också bra. Då vet barnmorskan att förlossningen går framåt.

Lite hår spelar ingen roll

Stressa inte med att raka varken ben, armhålor eller snippan. Om du verkligen inte vill för din egen skull. Din partner kommer med allra största sannolikhet inte bry sig, hen har annat att fokusera på. Personalen kommer inte bry sig överhuvudtaget. Inget är mindre intressant än hur mycket eller lite hår den födande har på sin snippa eller sina ben, eller vilken färg du har på tånaglarna.

Det är intimt att föda barn. Du befinner dig i en utlämnad situation och det ska på inget sätt förminskas. Men var trygg med att alla kroppsvätskor som finns har personalen redan sett, alla tokiga kommentarer när du är hög på lustgas har de säkert hört förut. När du är trött och vill gå hem, då vet de att det är nära. Så försök att slappna av och tänkt på att för barnmorskan är det konstigare att titta dig i öronen än i din vagina.

LÄS ÄVEN: Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

Har du fler frågor kring förlossningen? Maila [email protected]