Rapporter om mensrubbningar efter vaccination mot covid-19

Tusentals kvinnor rapporterar om mensrubbningar efter vaccination mot covid-19. Nu granskar forskare biverkningarna.

Kvinnor rapporterar om mensrubbningar efter vaccination mot covid-19.

Det har kommit in över 4 000 anmälningar till Läkemedelsverket från kvinnor gällande misstankar om mensrubbningar efter att de vaccinerat sig mot covid-19, enligt RFSU:s tidning Ottar. De biverkningar som rapporterats in kopplade till menstruation är allt från extra kraftiga blödningar till menscyklar som plötsligt blivit oregelbundna. Läs mer: Luktar illa i underlivet genom byxorna? Barnmorskan svarar

Allvarligare biverkningar

Över 4 000 anmälningar har kommit in till Läkemedelsverket – i september ansågs 612 av det totala antalet anmälningar vara av det allvarligare slaget:

Pfizers vaccin hade totalt 445 rapporter, medans Modernas och Astra Zenecas vaccin hade runt 80 rapporter var.

Ändrad menscykel efter covid eller vaccination

I och med att så många anmälningar kommit in bestämde sig forskare på Karolinska Institutet att undersöka frågan:

– Många kvinnor hör av sig till mottagningen om ändrad menscykel efter covid eller vaccination och i sociala medier diskuteras detta flitigt. Vi ville därför undersöka denna fråga. I ett stort material jämför vi menscykel, blödningar och så vidare hos personer från flera olika länder innan och under pandemin. Våra preliminära resultat visar små men signifikanta förändringar, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska Institutet, till Ottar.

Uppmanar att fortsätta rapportera om mensrubbningar

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommité PRAC menar dock på att det idag inte finns något som visar tecken på att vaccination mot covid-19 och mensrubbningar hör ihop, vilket svenska Läkemedelsverket håller med om. Trots det uppmanar de alla att fortsätta rapportera in om man misstänker biverkningar från vaccinet:

– Vi vet att det är stort samhällsfokus på detta och att de som får mensrubbningar vill ha en förklaring till det. Men det finns efter diverse utredningar inga sådana kopplingar. Detta område är också svårvärderat, eftersom det kan finnas så många orsaker till rubbningar i menstruationscykeln. Vi fortsätter dock att följa frågan och uppmanar alla att fortsätta rapportera misstänkta biverkningar, säger Ebba Hallberg, chef inom Läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till Ottar.