Statsministern har fått covid-19 – sätts i karantän

Statsminister Magdalena Andersson (S) har testat positivt för covid-19.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har testat positivt för covid-19. Hon uppges må bra och sätter sig nu i karantän.

Tre partiledare har nu testat positivt efter ett möte i onsdags.

"Statsministern har testat positivt för covid-19 i ett snabbtest. Hon följer rådande rekommendationer och kommer att utföra sitt arbete hemifrån", meddelar hennes pressekreterare i en kommentar till TT.

Andersson uppges efter omständigheterna må bra.

Statsministern testade sig i går med ett snabbtest och då var det negativt, men ett nytt snabbtest under fredagen gav positivt utslag. Hon ska nu ta ett PCR-test för att bekräfta smittan.

Märta Stenevi testade negativt

Trots att Märta Stenevi (MP) befunnit sig nära Per Bolund som fått covid-19 visade hon negativt provsvar på ett snabbtest under fredagsmorgonen.

Både Miljöpartiets Per Bolund och Centerns Annie Lööf testade positivt efter att ha deltagit i riksdagens partiledardebatt i onsdags. De var också med på ett två timmar långt, fysiskt möte med andra partiledare och statsministern senare under onsdagseftermiddagen. Där ska de ha hållit minst två meters avstånd.

Först att testa positivt för covid-19 efter debatten var Annie Lööf.

Hon meddelade strax efter mötet med statsministern i onsdags att hon träffade en person i slutet av förra veckan som senare uppvisade symtom. Hon valde därför själv att testa sig. Under torsdagen meddelade Per Bolund att även han testat positivt vid ett snabbtest och skulle sätta sig i karantän.

Flera andra partiledare friska

Liberalernas Johan Pehrson är fortfarande frisk efter partiledardebatten.

KD-ledaren Ebba Busch har gjort snabbtest både i dag och igår och båda var negativa, uppger KD:s presstjänst. Även partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed, som var med på det långa mötet, fick ett negativt svar på ett snabbtest under gårdagen.

Detsamma gäller för Vänsterpartiets ledare.

Nooshi Dadgostar och hennes närmaste medarbetare har testat negativt för covid-19. De följer rådande rekommendationer”, skriver Vänsterpartiet i ett mejl till TT.

Även Jimmie Åkesson (SD) fick tillbaka ett negativt provsvar när han tog ett test under torsdagen, meddelar partiets pressavdelning.

Rekommendationerna säger att vuxna som inte haft covid-19 de senaste sex månaderna bör träffa så få personer som möjligt under sju dagar efter att ha träffat någon med covid-19 och hålla avstånd, helst två meter.

Skälet är att man kan vara smittsam strax innan man börjar känna sig sjuk.

Moderatledaren Ulf Kristersson, som deltog i både debatten och statsministermötet, var sjuk i covid-19 veckan före jul.

TT söker riksdagens talman Andreas Norlén.