Tar du bort trådarna från bananen? Då borde du läsa det här

Trådarna på bananen är inte längre ett mysterium! Artikelbild: Pexels
Trådarna på bananen är inte längre ett mysterium! Artikelbild: Pexels

I Sverige äter vi ungefär 100 bananer om året per person, enligt Naturskyddsföreningen. Chansen är alltså stor att du som läser den här texten har ätit en banan idag eller de senaste tre dagarna. Kanske var det då frågan uppstod i dig: Vad tusan är de där trådarna för något? Trådarna har faktiskt både ett namn och ett syfte!

Kommer den här faktan få dig att sluta pilla bort tråden från bananen?

Läs också: Smarta knepet: Så håller du jordgubbarna färska längre

Bananens trådar transporterar näring

De är sträva och om bananen är mogen är de enkla att ta av. I munnen sticker de ut något från den mjuka fruktkroppen genom att ha en lite annan konsistens än övriga bananen. Trådarna på bananen är ofta ett föremål för sopkorgen hos många av oss, eftersom det kan kännas lite obehagligt med trådarna i munnen.

De har ett namn också: phloem buntar.

Trådarna på bananen syftar faktiskt till att transportera näring genom bananen. Det betyder också att trådarna inte helt orimligtvis borde vara nyttigare än själva fruktköttet. Förmodligen skulle vinsten av att äta bananens trådar dock vara så pass liten att du skulle behöva äta många av bananens trådar för att få ut några höga näringsvärden av det… Men ändå?

Behålla tråden på bananen?

Tråden på bananen har alltså ett oförtjänt rykte om sig att vara skräp! Använder du bananen för att mixa den i smoothies eller till bananplättar? Då kan du nästa gång behålla tråden på bananen och maxa näringsintaget.

Läs också: Frukter på B – kan du alla?

Bananer har ett tillräckligt högt näringsvärde

Inte redo att sluta pilla bort bananens trådar? Det är helt lugnt. Bananer har ett fint näringsvärde som det är. De är naturligt fria från fett, innehåller vitamin b6 och vitamin c – men även kalcium, mangan, riboflavin, magnesium, järn och fibrer. Om du tar bort tråden från bananen kommer du alltså få i dig bra näring ändå.

Bananer är en av världens mest populära frukt (hrm, ja, okej – BÄR). Kanske är det inte så konstigt när den är så mättande, näringsrik och dessutom så praktiskt förpackad i ett skal?

Är trådar på avokado samma sak?

Även om banan och avokado på något vis påminner om varandra i sin krämiga konsistens, så har de ganska lite gemensamt. Bananen är ett bär – och avokado är en stenfrukt. Men avokadon har ju också trådar? Svaret på frågan är helt enkelt: Nej, avokadons trådar har inte samma funktion som bananens trådar. Trådarna du kan se i en mogen avokado är köldskador. Har du inte haft dem i kylskåpet kan de ha uppstått vid tiden den fraktades.