Var uppmärksam på barnen i kylan

-Om du inte har tillräckligt med kläder på dig så behövs det faktiskt inte många minusgrader innan du löper risk för frostskador eller nedkylning. Och faran ökar i takt med minusgraderna, säger anestesiläkare Cato Christian Spook. Här får du goda råd om hur du förebygger nedkylning hos barn i vinterkylan.

Spook arbetar för Norsk Luftambulans och han anser att nordbor har blivit mindre duktiga på att ta till sig nödvändiga förhållningsregler när det är många minusgrader ute. - Vår nya livsstil och mindre tid utomhus är nog orsaken till att vi inte har den nödvändiga kunskapen om kyla. Genom att frysa tar man onödiga hälsorisker säger Spook. Han poängterar också att man måste räkna in både temperatur , vind och typ av aktivitet innan påklädning, när man ska ut i vinterkylan.

När bör barn hållas inne?

Det är svårt att ge ett ordentligt svar, säger Spook. Om du frågar en person som bor i Skåne och en person i Norrland kommer du att gå två helt olika svar. Det finns inget facit. Kom också ihåg att kylgrader i kombination med vind gör att vi snabbare blir nedkylda. Man kan säga att vid 10 minusgrader och frisk vind kommer det i praktiken vara 25 effektiva minusgrader.

Innan barnet går ut...

Dusch eller ansiktstvätt bör undvikas innan man ska ut i minusgraderna. Trots många specialkrämer är nog kroppens naturliga fettlager fortfarande det bästa skyddet. Varma kläder håller värmen, men för att kroppen ska producera värme måste den ha tillfört energi. Se till att barn som är ute i vinterkylan har fått i sig tillräckligt med mat, rekommenderar Spook.

Investera i bra vinterkläder och skor till barnet!

Behagliga och varma kläder är ofta dyrt men det är en mycket bra investering. När barn har på sig utekläder som är tillräckligt varma kommer dom ha en mer positiv attityd till att vara ute, jämfört med barn som fryser, säger Spook. Här är flera råd från läkaren:

En bra mössa ska vara varm och vindtät. Mycket av den värme kroppen förlorar försvinner via huvudet. Det gör barn speciellt utsatta för kyla eftersom deras stora huvud i förhållande till kroppsstorleken gör att de har en större värmeförlust än vuxna. Detta gör mössa till ett helt nödvändigt plagg när det är kallt precis som att korta ner utevistelsen för dom små när det är mer än tio grader kallt.

Använd flera lager med kläder.

Ull närmast kroppen är att rekommendera. Undvik att ha bomullskläder underst. Om bomull blir fuktigt kommer huden snabbt att kylas ner.

Tumvantar är bättre än fingervantar. De håller värmen bättre.

Barn som ska sova ute behöver en varm sovpåse.

Föräldrar måste ha bra uppsyn över barn som är ute

När barn är ute och leker i kylan uppmanar han föräldrarna till att ha god uppsyn över dom. De minsta barnen klarar ofta inte av att själva ge besked om när de är kalla eller överväga om de bör gå in för att värma sig. Kolla barnets nacke för att ta reda på om det är nedkylt. Huden ska kännas varm och torr, säger Spook.

Var förberedd på motorstopp

Alla barnfamiljer bör ta med extra kläder på bilresan, i tillfälle de får motorstopp. Stannar bilen blir den faktiskt som en frysbox efter bara ett par minuter, påpekar Spook. Du ska ha med samma kläder till dig och barnen som ni skulle ha behövt om ni skulle gå ut. Eventuellt kan sovpåsar göra nytta vid motorstopp, avslutar Spook.