5 omöjliga fläckar – som visst går att ta bort

Jo, det går att få bort allt från blåbär till mensblod från lakanen. Här är tipsen!

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Är du en sådan som bara ger upp när plagg har fått en envis fläck som inte går bort? Nästa gång kan du först prova våra husmorstips, som får bort de allra värsta fläckarna.

Läs också: Smarta knepet som håller jordgubbarna färska längre

Smarta tricket som tar bort blåbärsfläckar

En av de allra värsta fläckarna är blåbär och det är lätt att tro att plaggen bara är att kasta. Istället ska du prova att behandla fläcken med något surt som citron eller ättika. Det blå färgämnet i blåbär är nämligen basiskt och bryts ner av syran.

Få bort gula svettfläckar

Gula svettfäckar på ljusa kläder är ofta väldigt envisa. Ett husmorstips är att lösa upp en tablett med acetylsalicylsyra, som exempelvis Magnecyl eller Treo, i lite vatten så att det blir som en tjock kräm. Smeta sedan på detta på fläcken och låt det verka i en halvtimme. Tvätta sedan plagget som vanligt i maskin.

Blodfläckar på lakan och kläder

När det gäller blodfläckar är det viktigt att agera snabbt. Skölj fläcken så snart som möjligt med kallt vatten för att undvika att den sätter sig i tyget. Att använda just kallt vatten är extra viktigt, eftersom varmt vatten gör att blodet koagulerar.

Få bort nagellack från kläder

Nagellack har en förmåga att hamna på kläderna istället för naglarna och det är inte lätt att få bort. Börja med att kontrollera att det fläckade tål tvätt. Dutta eller skrapa sedan bort så mycket du kan av fläcken, utan att jobba ner lacket i tyget.

Prova sedan att droppa lite nagellacksborttagning på ett diskret ställe för att se att det inte förstör tyget. Om det går bra kan du lägga plagget med fläcken nedåt på hushållspapper och sedan droppa nagellacksborttagning på baksidan av tyget. Tryck försiktigt och byt papperet flera gånger tills fläcken har lösts upp. Tvätta sedan som vanligt.

Så får du bort tuggummi från kläder

Det bästa sättet att ta bort tuggummi från kläder är med ett strykjärn. Lägg en bit kartong på strykbrädan och lägg plagget med tuggummit mot kartongen. Stryk sedan försiktigt på baksidan tills tuggummit fastnar på kartongen istället för på plagget.

Se till att inte ha för varmt, för då kommer tuggummit bara att kladda mer. För låg värme gör dock att det inte fastnar på kartongen.