5 smarta knep som utrotar blomflugor

Blomflugor är inte samma sak som bananflugor, som håller sig kring fruktskålen, utan är flugor vars larver attackerar dina växters rötter.

5 smarta knep som utrotar blomflugor. Foto: Pexels
5 smarta knep som utrotar blomflugor. Foto: Pexels

Det finns en mängd olika husmorstips för att bli av med blomflugor. Alla är inte helt effektiva, men vi har valt ut några metoder som verkligen fungerar.

Så blir du av med dina blomflugor

1. Vattna mindre!

Blomflugor attackerar ofta växter som vattnats för mycket och där jorden är för blöt. För att bli av med flugorna kan du alltså låta växten torka upp ordentligt och sedan vara mycket måttlig med vattnandet de närmaste veckorna.

2. Biologisk stridsföring

Ett bra sätt att bli av med flugorna är att ta hjälp av deras naturliga fiender. Du kan nämligen köpa både en form av rundmaskar och kvalster som attackerar flugornas larver. När larverna är borta försvinner även de andra djuren. Ett både effektivt och miljövänligt bekämpningsmedel!

LÄS MER: Blomflugor i vasken – vad hjälper

3. Sterilisera

Nya blomflugor kan lätt komma med i den blomjord du använder. Det är därför viktigt att sterilisera jorden. Lättast gör du detta genom att lägga jord i ett plastkärl som du sedan täcker med plastfilm som du petat ett par hål i. Kör sedan detta i mikron under någon minut.

4. Tändstickor

Ett gammalt knep, som funkar mycket bra, är att stoppa ner tre tändstickor med svavlet nedåt i jorden. Fluglarverna ska då stryka med, då de inte tål svavlet.

5. Skilj av

Om en växt drabbats av blomflugor är det bra att separera denna växt från dina andra då ett angrepp lätt sprider sig från kruka till kruka. Detta är extra noga om du plockar in växter från uteplats eller balkong, då det är en vanlig plats där angrepp av blomflugor startar.