Blomflugor i vasken – vad hjälper

Vad är det egentligen som surrar runt fruktskålen och i vasken? Många brukar, lite slarvigt, kalla djuren för blomflugor men det är faktiskt inte sant.

Blomflugor i vasken – vad hjälper. Foto: Pexels
Blomflugor i vasken – vad hjälper. Foto: Pexels

Blomflugor bor, som namnet antyder, i blomkrukor och våt jord. De är små getingliknande krypen kan snabbt förstöra dina kära växter.

LÄS MER: Blomflugor – fem tips för att slippa dem

Flugorna i vasken – blomflugor eller bananflugor?

Men flugorna i vasken är med allra största sannolikhet bananflugor. Dessa är ett av världens vanligaste skadedjur och de dras till exempelvis ruttnande frukt och annat avfall. De gör ingen större skada, men är såklart otrevliga att ha inne. Flugorna lägger gärna ägg i övre delen av avloppet, så de surrar ofta kring vasken.

För att bli av med bananflugor måste du städa undan all frukt och se till att hålla alla arbetsytor och själva vasken fri från kladd och annan smuts. På det sättet kommer det inte fler flugor.

De flugor som redan kläckts kan du slippa genom att bygga en fälla. Fällan gör du genom att blanda stark saft med en skvätt vinäger i en burk. Häll sedan i en pytteliten droppe diskmedel för att ta bort ytspänningen. Flugorna som lockas av doften kommer nu att drunkna i vätskan.

Häll hett vatten i vasken

Om du har mycket bananflugor som surrar i vasken så börja varje morgon med att hälla kokhett vatten i vasken. Det tar död på både flugor och ägg.