Ger pälsängrar bett på människor?

Har du problem med pälsängrar hemma? Då är du långt ifrån ensam. I larvstadiet märks pälsängrar framför allt på att de gnager hål i dina kläder. De har dessutom ovanan att välja dyrare textilier, framför allt naturbaserade tyger av ull och lin.

Läs också: Rödceder mot pälsängrar – funkar det?

Bett från pälsängrar?

Om du hittar bett på kroppen är det däremot inte pälsängrar du ska skylla på. Pälsängrar är inte bra för dina textilier, men människans hud är de inte intresserade av. Istället bör du reda ut ifall du har fått vägglöss. Du kan också ha drabbats av kvalsterallergi, som ger utslag på bett från husdammskvalstern.

Hur vet jag om jag har pälsängrar?

Det bästa sättet att upptäcka pälsängrar på är att studera dina kläder. Om kläderna har små, symmetriska hål utan något ludd runt omkring, kan det vara ett tecken på att du har fått in larver. Om hålen ser “slarvigare” ut kan du istället ha fått mal. Tänk på att det också är vanligt att få hål i kläderna av slitage från tvättmaskinen och torktumlare – så ge inte upp hoppet!

Hur blir jag av med pälsängrarna?

Alla skadedjur bekämpas bäst med noggrann städning. Rensa ut garderoben – släng det som är gammalt och se till att tvätta allt noga. Om angreppet är allvarligt kan du behöva ta hjälp av professionella sanerare, men testa först att rensa ordentligt i alla dina textilier. Ett tips som många brukar ta upp är att i den mån du kan hänga dina kläder i galgar istället för att vika dem. Det skapar en mindre gynnsam miljö för pälsängrarna i framtiden.