Intresset för släktforskning har ökat

I annonssamarbete med Ancestry

Många svenskar har genom åren upptäckt okända släktband till det stora landet i väst – USA – dit våra förfäder runt sekelskiftet begav sig i jakten på ett nytt liv. Tack vare kyrkböcker, skeppsloggar och annan dokumentation går det att få en tydlig bild av vilka de personerna var och hur de levde i sitt nya land.

Men för den som vill upptäcka utländska släktband går det att söka närmare de svenska kusterna, nämligen i Tyskland. Sverige och Tyskland har i hundratals år varit handelspartners, och har bytt arbetskraft med varandra. Vilket betyder att många av dagens svenskar har blodsband till vår granne i söder.

– Många svenskar flyttade till Tyskland redan under Hansa-tiden, som pågick mellan 1100- och 1600-talet. Det var allt från bönder till köpmän, berättar Ursula Krause, genealog på Ancestry®.

Svenska husmanskosten släktar från Tyskland

Eftersom länderna, till skillnad från USA, bara ligger en kort båtresa ifrån varandra, var det också betydligt lättare för utflyttade svenskar att återvända. Dessutom valde många tyskar att flytta till Sverige för att jobba.

– Folkutbytet mellan Sverige och Tyskland går inte att jämföra med utvandringen till USA, för det var ständigt pågående. Arbetare kunde åka mellan länderna för att säsongsjobba. I kyrkböckerna går det att hitta många tyska hantverkare som flyttade till Sverige för att leta anställning. 

Och de tyska arbetarna tog med sig influenser som än idag är populära i det svenska samhället. Till exempel ska falukorven ha tagits till 1500-talets Dalarna av tyska gästarbetare som knegade i Falu koppargruva, därifrån spred sig den nya korven till resten av landet via Stockholm. Dessutom märker man influenser från tyskan i nationalklenoden August Strindbergs verk, och många kända tonsättare, läkare och handelsmän från Tyskland valde att uträtta sina livsverk i den svenska huvudstaden.

Gruvarbetare från Falu koppargruva 1899. Hurvida någon av de på bilden är från Tyskland är okänt. Foto från Tekniska Museet


Intresset för släktforskning har ökat

För den som vill reda ut eventuella tyska släktband underlättas släktforskningen också av att nordöstra Tyskland i flera hundra år tillhörde Sverige.

– I området Mecklenburg-Vorpommern, där staden Rostock ligger, har det genom historien gått att hitta mängder av dokument i de svenska arkiven. Sverige hade på den tiden en census som inte fanns i Tyskland, så där har släktforskare en guldgruva när det gäller att spåra upp förfäder, säger Ursula Krause.

Schweringer Shloss i Mecklenburg-Vorpommern. Slottet blev färdigställt 1857, men på platsen har det funnits befästningar ända sedan slutet av 900-talet, och under tiden då regionen tillhörde Sverige. Foto: Wikipedia Commons, User Eremeev.

Ursula bor själv i Tyskland men har enligt AncestryDNA-testet en stor mängd svenska gener.
– Många som bor i Norra Tyskland har svenskt DNA, och vice versa när det gäller svenskar som bor i de södra delarna av landet, berättar hon.

Under pandemin har intresset för att släktforska hos Ancestry® ökat, och Ursula tror att det beror på att det är så enkelt att börja nysta i sitt förflutna, tack vare de omfattande arkiven som är samlade online. 
– Det går väldigt snabbt att hitta ett första spår, och sedan är man fast. Att släktforska är väldigt beroendeframkallande, och känslan att få veta mer om sig själv och sitt ursprung är oslagbar, säger hon.

Vill du också upptäcka gamla släkthistorier i påsk? Testa Ancestry® gratis i 14 dagar!*

*Ett provabonnemang per person. Allmänna villkor gäller.


Foto: Shutterstock/Wavebreakmedia