Publicerad 10 May 2017

Fotograf:

i samarbete med natalben Tar du folsyra-tillskott förgäves?

Socialstyrelsen och Livsmedelsverket rekommenderar att alla blivande mammor tar ett tillskott av folsyra. Men det som inte många vet är att vanligt folsyratillskott fungerar bristfälligt för upp till 15 procent av alla kvinnor. Är du en av dem?
Relaterat

Fakta

I korthet: Artikeln på 30 sekunder.

1. Vid brist på folsyra ökar risken att ett barn föds med ryggmärgsbråck. Därför rekommenderas blivande mammor att ta folsyra-tillskott.

2. Men för att göra nytta behöver folsyra omvandlas till aktiv folsyra av din kropp. Denna process är nedsatt hos upp till 15 procent av kvinnor i Sverige. De löper större risk att föda ett barn med ryggmärgsbråck.

3. Nu har kosttillskottet Natalben Gravid lanserats, som innehåller aktiv folsyra (Quatrefolic) och fungerar för alla.

Läs mer här!

När du är gravid ökar ditt behov av flera vitaminer och mineraler, till exempel järn, jod, D-vitamin, omega-3 – och folsyra. Dessa näringsämnen finns naturligt i kosten, men under graviditeten kan det bli svårt att äta sig till dagsbehovet. Därför tar i dag 2 av 3 gravida någon form av multi-kosttillskott.

Folsyra-missen
En viktig ingrediens i dessa multikosttillskott är ofta folsyra. Folsyra är en livsviktig byggsten för cellnybildning i kroppen. Behovet är särskilt stort hos det växande fostret, och vid brist på folsyra ökar risken att barnet föds med ryggmärgsbråck. Därför rekommenderar Socialstyrelsen och Livsmedelsverket att alla blivande mammor får ett tillskott på folsyra.

Problemet är att upp till 15 procent av kvinnor i Sverige har en begränsad förmåga att ta till sig både det folat som de får genom kosten och den folsyran de får i sitt kosttillskott. Vad beror det på? Jo:

·      För att bli en byggsten i cellerna behöver folat och syntetisk folsyra metaboliseras och omvandlas till aktiv folsyra (också känt som 5-MTHF).

·      Denna process är allvarligt nedsatt hos upp till 15 procent av befolkningen i Sverige. Problemet kallas MTHFR-polymorfism och är en genetisk defekt på nyckelenzymet MTHFR som deltar i processen.

Kvinnor som har MTHFR-polymorfism löper därför större risk att föda ett barn med ryggmärgsbråck. Men det finns en enkel lösning.

Fungerar för alla
Nu lanseras Natalben Gravid, ett nytt kosttillskott som bland annat innehåller den aktiva formen av folsyra (Quatrefolic). Folsyran i Natalben Gravid behöver inte metaboliternas för att göra nytta i kroppen. Det innebär att alla gravida kvinnor kan tillgodogöra sig folsyran i det här kosttillskottet ­– även de som har MTHFR-polymorfism – och minska risken att barnet föds med ryggmärgsbråck.

Natalben Gravid med aktiv folsyra (Quatrefolic) finns på utvalda apotek. 

Läs mer om Natalben här!
Textstorlek 1 2 3

Innehåll