Publicerad 4 May 2018

Fotograf:

Vattkoppsparty eller inte? Det här säger förespråkarna och motståndarna om metoden

År 2012 dök order Vattkoppsparty upp i språkrådets lista för nyord. Detta ”party” handlar om att låta ett barn som smittats med vattkoppor leka tillsammans med andra barn så att de också ska smittas. Metoden har dock varit mycket omstridd. Här är några för och emot. 
Vattkoppor är ett luftburet virus som är mycket smittsamt. Viruset sprids med blodet ut i kroppen och till huden där vätskefyllda blåsor bildas. Vattkoppsviruset smittar en till två dagar innan blåsorna dyker upp på huden och fram till dess att kopporna torkat in. Från smittotillfället tar det oftast 12-16 dagar innan de första symtomen visar sig.

För vattkoppsparty

- Syftet med Vattenkoppspartyt är att barnen ska drabbas av sjukdomen medan de är barn och inte senare i livet (då sjukdomssymtomen är grövre och komplikationerna fler).

- Det kan underlätta för familjen livspussel då föräldrarna får vara med och bestämma när barnet smittas.

- I allmänhet blir man inte allvarligt sjuk av vattkoppor som barn så många föredrar att barnen blir smittade hellre än att vaccinera. 

Emot vattkoppsparty

- Rent etiskt inte ska utsätta sitt barn för en sjukdom med mening.

- Vattkoppor kan i vissa fall medföra allvarliga följder och har man ett barn med dåligt immunförsvar är detta ”party” en mycket dålig idé.

-  Har barnet inte fått vattkoppor på naturligt väg när hen fyllt 10-12 år överväger jag hellre att vaccinera barnet mot vattkoppor.

-  Du vet aldrig hur just ditt barn drabbas.

Oavsett Vattkoppsparty eller inte

Ditt barn kommer med största sannolikhet drabbas av vattkoppor oavsett om du låter hen delta på ett Vattkoppsparty eller inte. När detta sker är det viktigt att känna till vad du kan göra för att underlätta besvären. Här kan du läsa den ultimata guiden om hur du tar hand om vattkoppor på bästa sätt.

Bra att alltid ha hemma i sjukhusskåpet är PoxClin CoolMousse som är den enda produkten specifikt framtagen för lindring vid vattkoppor, och som lindrar symptom vid vattkoppor så som irritation, klåda och överkänslighet. Ett mjukt skum som är lätt att applicera och som absorberas snabbt och lätt av huden. PoxClin Coolmousse är baserad på ett patenterat bioaktivt 2QR-komplex, som påskyndar hudens läkningsprocess och minskar risken för infektion.

Finns att köpa här!


ny

Här kan du läsa mer om PoxClin och KidsClin
Textstorlek 1 2 3

Innehåll