Publicerad 25 June 2018

Fotograf:

Vad innebär egentligen ID-kapning? Läs Sofis berättelse om när hon fick sin identitet stulen

ID-kapning är ett av Sveriges vanligaste brott och allt fler människor får sin identitet stulen. Men vad innebär egentligen ID-kapning och hur vet man när det har hänt en själv? Här reder vi ut begreppet och återberättar vad som hände Sofi när en bedragare började beställa saker med hennes personnummer. 
Det här innebär en ID-kapning

En ID-kapning eller identitetsstöld som det också kallas handlar, som det låter, om att någon använder sig av dina uppgifter utan lov. Vanligast är att bedragaren kommer över ditt personnummer (vilket är en offentlig uppgift i Sverige) eller dina kontokortsuppgifter för att sedan handla varor mot faktura på Internet, ta blancolån, teckna telefonabonnemang och så vidare.

Hur märker man då om man blivit kapad?

Vanliga tecken på att du blivit utsatt för identitetsstöld är bland annat:

–      Du får fakturor på varor som du inte har beställt

–      Du får en kopia på en kreditupplysning i ditt namn som du inte känner igen

–      Telefonabonnemang öppnas i ditt namn

–      Bankkonton öppnas i ditt namn

–      Du får inte din post

Klicka här för att komma direkt till UC och beställa ID-skydd 


Det här hände Sofi

Sofi blev utsatt för ID-kapning under fyra månaders tid. Det började med att ett telefonbolag gjorde en kreditupplysning på henne. När hon fick kännedom om det ringde hon telefonbolaget och ställde frågor.

– Någon hade använt mitt personnummer för att beställa telefonabonnemang och telefoner på nätet.

Totalt blev hon utsatt för tre bedrägerier under fyra månader. I varje fall polisanmälde hon och bestred fakturorna. Telefonbolagen kunde inte svara på varför de inte hade ID-kontroller vid köp på nätet. Bedragaren kunde till och med hämta ut mobiltelefoner i Sofis namn tre gånger trots att hon kontaktade både telefonbolagen och posten med information inför varje utlämning.

– Jag kände mig förbannad och frustrerad. Och rädd för vad de kan göra.


Så skyddar du dig från ID-kapning

Det går tyvärr inte att skydda sig helt mot ID-kapning med du kan göra det betydligt svårare för bedragarna, samt hålla stenkoll på om något lurt händer.

Med UC ID-Skydd meddelas du direkt när din kreditupplysning hos UC ändras och skulle du bli ID-kapad hjälper UC dig – dygnet runt. Detta ger dig alltså möjlighet att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed också begränsa eller till och med förhindra skadorna.

Med UCs ID-skydd ingår:

–   Sms eller e-post om dina uppgifter hos UC ändras

–   Telefonassistans och hjälp om du drabbas – dygnet runt

–   Försäkring upp till 100 000 kronor mot kvarstående skuld

Skyddet kostar endast 69 kronor i månaden och det går snabbt och lätt att signa upp sig. Klicka här för att läsa mer och beställa skyddet

UC har funnits sedan 1977 och är Sveriges ledande affärs- och kreditupplysningsföretag.


Textstorlek 1 2 3