ANNONS: SWEDAVIA

6 tips till dig som ska flyga med barn från Arlanda i sommar

En snabb återhämtning för flygresandet efter pandemin i kombination med svårigheter att rekrytera innebär stora utmaningar på Arlanda. Swedavia gör många insatser för att minska problemen men det finns också saker du som resenär kan göra för att starten på resan ska bli smidigare.

Under pandemin så flyttades all flygplatsverksamhet på Stockholm Arlanda Airport till Terminal 5 och under perioder saknade flygplatsen nästan helt kommersiell trafik. Sedan kom återhämtningen och resandet tog äntligen fart, och det har gått fortare än förväntat. Detta i kombination med svårigheter med bemanning har skapat utmaningar på Arlanda med, periodvis, långa köer till säkerhetskontrollen. Swedavia beklagar situationen och gör allt de kan för att åtgärda den.

Om du reser med barn kan det bli en ännu större utmaning än vanligt. Men, när du väl tagit dig innanför säkerhetskontrollen finns både restauranger som passar alla och butiker som barnen gärna vill besöka.

Här har vi listat tips till dig som förälder som underlättar din resa med familjen.

1. Barnanpassade restauranger

Att gå med kräsna barn på restaurang är inte alltid enkelt. Men på Arlanda finns massor av alternativ som passar hela familjen. Vad sägs till exempel om nyöppnade bufférestaurangen Taste by Nordrest som bjuder alla barn på mjukglass efter maten. Eller Taco Bar där det är fredag hela veckan i form av tacos. Eller varför inte ta en klassisk hamburgare på Max. Alternativen för barnfamiljer är många.

2. Underhållning på resan

På Arlanda finns så klart många butiker som passar de mindre. Inte minst så finns en leksaksbutik där man kan inhandla underhållning till resan, vad sägs till exempel om Water Wow, en målarbok med vattenpenna så barnen kan färglägga utan kladd. På Capi hittar du hörlurar för barn och på Pocket Shop kan du inte bara hitta spännande läsning för vuxna utan också pyssel- och klistermärkesböcker som roar de små under en lång flygning. Och på Stockholm Duty Free finns allt från gosedjur till storpack av godis som räcker hela resan.

3. Barnvagn/sulky

Kom ihåg att barnvagn räknas som specialbagage, efter du hämtat din bagagetag måste den lämnas in till specialbagage. Har du checkat in din barnvagn men har ett trött barn som behöver sitta så finns det lånesulkys att hämta vid diskarna för specialbagage i terminalerna 2, 4 och 5.

4. Lekplats

På Arlanda finns tre lekytor för barnen. Den största lekytan finns intill gate 6 i Terminal 5.

5. Kids Track

Vid säkerhetskontroll F i Terminal 5 finns en Kids Track där du som har barn mellan 0-12 år kan passera. Observera att denna inte alltid är öppen under rådande omständigheter.

6. Appen

Ladda ner Swedavias app innan du åker till flygplatsen. Här kan du kika i kartor över terminalerna så du hittar lätt och rätt. Här kan du också ha koll på ditt flyg och se vilken terminal och gate det avgår ifrån eller få nya aviseringar.

5 åtgärder på Arlanda i sommar

Terminal 4 med incheckning och säkerhetskontroll har öppnat igen. Inledningsvis är det Ryanairs inrikes och utrikestrafik som avgår därifrån.

En ny förbindelsegång mellan Terminal 4 och Terminal 5 har öppnats. Där kan du ta dig mellan terminalerna innanför säkerhetskontrollerna.

I vissa fall kommer incheckningsdiskar att öppna tidigare i Terminal 5 för att underlätta flödet. På Swedavias hemsida kan du ta reda på när just ditt flygbolags incheckning öppnar.

Det installeras rullband mellan olika gateområden på Terminal 5 som gör att du transporterar dig snabbare mellan terminalens områden.

Extrapersonal har satts in och Swedavia har anställt en mängd ungdomar som entrévärdar som kommer hjälpa resenärer att hitta, ta ut bagagetaggar ur automater, hänvisa till rätt kö med mera.

Detta kan du själv göra för att underlätta din resa från Arlanda i sommar:

Ta reda på när ditt flygbolags incheckning öppnar och var då på plats. Ofta handlar det om tre timmar före avgång. Just nu anländer många alldeles för tidigt, innan incheckning är öppen, vilket bidrar till trängsel.

Ha koll på vilken terminal ditt flyg avgår ifrån.

Checka in digitalt hemma.

Kontrollera vilka resedokument som krävs för ditt resmål och om de behöver skickas in digitalt i förväg.

Packa ditt handbagage rätt. Läs på vad handbagaget får innehålla och hur stort det får vara.

Använd våra automater på flygplatsen för att ta ut din bagagetag och läs på om vad som är specialbagage. Reser du med bagage som inte är specialbagage kan du lämna bagaget vid disk för bagdrop och har du handbagage kan du gå direkt till säkerhetskontrollen.

Ha boardingkort redo och förbered dig på att lägga upp din enliters påse med vätskor, teknikföremål, skärp och ytterkläder.

Mer information om din resa och läget på Arlanda hittar du på: https://www.swedavia.se/arlanda/