ANNONS: Jordan

7 saker du kanske inte visste om dina barns tänder

Tandtråd för barn, visdomständer och hur länge ska borsta ditt barns tänder egentligen? Här är sju saker du kanske inte visste om dina barns tänder.

Visste du att barn saknar den finmotoriken som krävs för att kunna borsta tänderna själva? Först när barnet är runt 11-12 år kan de klara av tandborstningen på egen hand. Vi har listat saker som är bra att veta om tandvård för de minsta i familjen.

1. Då kommer tänderna

Visste du att ett barn normalt har 20 mjölktänder? Tio uppe och tio nere. Det är individuellt när de första tänderna kommer, men någon gång mellan 6-12 månader är det vanligaste. Först brukar tänderna i underkäken titta fram, följt av framtänderna och till sist kommer de större kindtänderna och hörntänderna.

2. Extra vita

Varför mjölktänder kallas för just mjölktänder råder det delade meningar om. Vissa menar på att just mjölktänderna är lite vitare än de permanenta medan andra säger att namnet syftar till att tänderna kommer när bebisen ammas.

3. Borsta första tanden

Vid vilken ålder ska du börja borsta barnets tänder? Jo, när den första lilla tanden tittar fram är det dags. Ett tips är att ha ditt barn i knät och låta hens huvud vila vid din armhåla. Jordan har tandborstar som är anpassade för barn som är 0-2 år med ett litet tandborsthuvud och mjuka borststrån. Handtagen fungerar dessutom som en mjuk bitring vilket är skönt för kliande tandkött.

4. Tänderna sitter huller om buller

När ditt barn är 6-9 år finns oftast både mjölktänder och permanenta tänder. För att enklare komma åt och anpassa tandborstningen efter tänderna har Jordan en tandborste, speciellt framtagen för just detta. Step tandborste 6-9 år är utformad för att kunna komma åt både mjölk- och permanenta tänder som ofta har ojämn positionering.

Tips! Många tandborstar från Jordan för barn har en tandkrämsindikator för att visa hur stor mängd tandkräm som behövs.

5. Tandtråd för barn

När du borstar tänderna på ditt barn blir endast tre av fem sidor av tänderna rena. Visste du att ditt barn kan börja använda tandtråd redan vid 5-6 års ålder? Med tandtråd speciellt anpassad för barn kommer du åt på alla ytor på tanden och kan motverka karies. Spana in Jordans Kids Floss här.

6. Borsta tills barnet är 12 år

Innan ditt barn är 11-12 år saknas finmotoriken som behövs för att klara av att borsta tänderna på egen hand. Så fram till att ditt barn är kring den åldern behövs du som vuxen som en hjälpande hand när det kommer till att borsta tänderna. Låt barnet borsta själv men var alltid den som borstar först - eller sist.

7. Visdomständer

Det vanligaste är att ditt barn har tappat alla sina mjölktänder vid 13 års ålder, det är också då som de 28 permanenta tänderna vuxit fram. De sista tänderna som kallas visdomständer kommer långt senare. De är de tänderna som växer fram längst bak i under- och överkäke. Vissa får visdomständer vid 18 års ålder, andra inte alls.

Om Jordan

Jordan är ett skandinaviskt varumärke som har tagit hand om människors munvård sedan 1927. Deras sortiment består av produkter av god kvalitet som ska göra människors munvårdsrutin så enkel och uppmuntrande som möjligt. Läs mer och upptäck alla produkter från Jordan här!