ANNONS: Kry

Är du en av alla som har ont i magen? – Det här kan vara anledningen till dina magproblem

Magproblem är ett av de vanligaste besvären som människor söker vård för. Men det kanske inte är så konstigt eftersom en välfungerande mage och tarm är viktigt för både din fysiska och psykiska hälsa. Christina Segerholt är specialist i allmänmedicin, hon guidar oss igenom mag- och tarmhälsan och vad det är som kan orsaka magproblem.

Att mage och tarm fungerar är en av de viktigaste pusselbitarna för en fungerande vardag. Magtarmkanalen börjar i munnen och sträcker sig ner till ändtarmsöppningen. Mag- och tarmbesvär är vanligare än man tror och har varierande symtom. Det kan handla om gaser, diarré, förstoppning eller magsmärtor.

– Känner man sig inte bra i magen påverkar det hela ens existens och vardagsliv, säger Christina Segerholt, specialist i allmänmedicin.

Magproblem: IBS, magkatarr och gluten

För att ta reda på vilket typ av magproblem som just du lider av, är det första steget att göra en kartläggning för hur din nuvarande livssituation ser ut. Kost, stress och motion är vanliga faktorer som kan påverka magen. Många magproblem går över inom några dagar och andra försvinner när du exempelvis utesluter ett visst livsmedel som inte fungerar för just dig.

– Man måste får lite tid på sig för att se om det finns något mönster, säger Christina.

Vi listar några vanliga magbesvär och vilka symtom som medföljer.

Vad är IBS?

IBS står för Irritable Bowel Syndrome och är kanske en av världens vanligaste sjukdomar. Det är en magåkomma som gör att mag- och tarmkanalen har rubbats och betyder kort sagt att tarmen är känslig. Ofta upplevs IBS med gaser och magsmärtor som blir värre efter måltider som kan leda till både diarré och förstoppning.

– Ibland tål tarmen saker bättre när du är i balans än har mycket stress omkring dig, säger Christina Segerholt, specialist i allmänmedicin.

Vad är glutenintolerans?

Att vara intolerant mot gluten påverkar näringsupptaget och allmäntillståndet. Det kan göra att du får smärtor i magen, diarré, illamående och kräkningar. Ibland förekommer en särskild typ av hudutslag vid Celiaki som heter Dermatitis Herpetiformis. Celiaki- och glutenintolerans gör helt enkelt att kroppen inte kan ta hand om gluten och kroppen reagerar med en inflammation i tarmen som påverkar slemhinnan och försämrar näringsupptaget. Celiaki är en autoimmun sjukdom som kan utvecklas i alla åldrar och behandlas genom att utesluta gluten i kosten.

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans innebär att tunntarmen har svårare att ta upp mjölksocker, alltså laktos, vilket irriterar magen. Vanliga symtom kan vara magsmärtor, diarré och gaser. Du lindrar symtomen genom att äta laktosfria livsmedel. Intoleransen kan vara både primär, medfödd eller tillfällig.

Vad är magkatarr?

Ett annat vanligt magproblem är magkatarr, det drabbar de flesta någon gång i livet. Ofta upplevs magkatarr genom att det svider, känns som ett sug och gör ont högt upp i maggropen. Magkatarr kan även märkas av genom halsbränna och sura uppstötningar. Symtomen kan förvärras när du äter eller dricker. Du lindrar symtomen genom att hålla en balanserad vardag, undvika stress och ibland en viss kost.

Hur känns halsbränna?

Halsbränna framkallas av att magens sura innehåll kommer upp i matstrupen. Förutom sura uppstötningar, kan det även upplevas som en brännande känsla i bröstet, värk i magen och ett obehag i halsen. Halsbränna beror på att magsaften kommer i kontakt med matstrupen, det går oftast över av sig själv. Du kan minska symtomen genom att undvika stress, viss mat och välja receptfria läkemedel.

Vad är gallstensanfall?

Gallstensanfall är en magåkomma som kan göra väldigt ont och känns av genom en kraftig värk högt upp på höger sida om magen. Det är små kristaller som format en gallsten som i sin tur stoppar flödet av gallvätska från gallblåsan. Det kan leda till smärta i samband med intag av mat, specifikt fet mat. Gallstenar som inte ger svårare besvär brukar inte behandlas. Skulle du däremot få problem med exempelvis återkommande attacker av smärta, är det viktigt att vända dig till vården.

Vad är förstoppning?

Förstoppning är ett vanligt magproblem hos både barn och vuxna. Det är hård avföring i tarmkanalen som gör det svårt och jobbigt att tömma tarmen. Förstoppning kan ibland leda till sprickor eller hemorrojder i området kring ändtarmen. Det vill säga klåda, sveda eller små knutor som kan blöda och göra ont. Det är något som oftast försvinner av sig själv om man behandlar med receptfria läkemedel eller justerar kosten för att minska förstoppningen.

Vanliga symtom är magsmärtor, spänd mage, svårigheter att tömma tarmen, illamående, minskad aptit och flera dagars uppehåll mellan dina tarmtömningar. Förstoppning kan bland annat bero på för lite vätska i tarminnehållet, stress, IBS, för lite motion eller obalanserad kost. Ofta hjälper det att få i sig vätska, ändrad kosthållning och motion.

Varför får man diarré?

Diarré beror ibland på en känslighet eller intolerans mot olika livsmedel, men det kan även bero på infektioner med virus och bakterier. Vid diarré kan tjocktarmen inte fångar upp vätskan som den ska, då rör sig vätska och mat för fort genom tarmen. Det går oftast över inom några dagar, men var uppmärksam så att du inte får vätskebrist. Sök vård om diarrén inte går över, du får kraftigt magont, hög feber eller känner dig sjuk, trött och svag.

Hur smittar magsjuka?

Magsjuka orsakas av bakterier eller virus. Det märks av genom magont, diarré, illamående och kräkningar. Magsjuka smittar via människor eller livsmedel och kommer ofta plötsligt och går över utan någon behandling. Ofta går magsjuka över lika fort som den kommer.

Hur snabbt kommer matförgiftning?

Matförgiftning beror på att du har fått i dig någon bakterie eller virus i mat som inte förvarats eller tillagats som det ska. Det visar sig med diarré och kräkningar, då kroppen vill göra sig av med bakterien eller viruset. Symtomen för Matförgiftning kan komma inom någon timme efter matintag, men det kan ibland ta ett par dagar innan symtom uppstår.

Vad är endometrios?

Endometrios är att vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern, det vanligaste symtomen är svåra menssmärtor. Men det kan också göra att du har en riklig och längre mens, besvär med urinvägarna, smärta vid samlag och magont vid tarmtömning. I vissa fall kan det även innebära svårigheter att bli gravid. Man vet inte varför man får endometrios, men det kan bero på ärftlighet. Sök vår om du lider av svåra menssmärtor.

När ska du söka vård för magbesvär?

Magproblem är vanligare än man tror och många gånger går det att lindra symtomen själv och besvären går över inom några dagar. Men är det så att du misstänker att du har en tarmsjukdom eller om du upplever kraftiga magsmärtor, svart eller blodig avföring, blodiga kräkningar och ofrivillig viktnedgång, ska du kontakta vården.

Så kan Kry hjälpa dig med dina magbesvär

Hos Kry kan du få hjälp med dina magsmärtor och besvär. En sjuksköterska, läkare eller psykolog gör en individuell bedömning på just dina problem. Ofta krävs en fysisk undersökning.

Sök vård här.