ANNONS: Kry

Endometrios – när mensvärken påverkar hela din vardag

Endometrios är ett tillstånd där vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern vilket kan ge svåra menssmärtor. Faktum är att omkring var tionde person med mens har endometrios, men med allt från inga symtom till svåra smärtor varje månad. Vad innebär endometrios och vad finns det för hjälp att få?

Endometrios – alla har inte symtom

Även om många förknippar ordet endometrios med svåra menssmärtor så varierar faktiskt symtomen. Det vanligaste symtomet är dock svåra menssmärtor.

Andra symtom på endometrios kan vara:

  • Besvär med urinvägarna, till exempel blod i urinen, urinträngningar och smärta vid blåstömning
  • Riklig och längre menstruation
  • Smärta i magen vid tarmtömning
  • Smärta vid samlag, som kan finnas kvar i flera dagar
  • Svårighet att bli gravid

Endometrios kan även ge en allmän sjukdomskänsla, brist på energi och trötthet.

Endometrios – det här beror det på

Vid endometrios finns vävnad som liknar livmoderslemhinnan utanför livmodern, där den inte ska vara. Den kan finnas på exempelvis äggstockarna, utsidan av livmodern, utanpå urinblåsan, i bukhinnan, på tarmarna eller utspritt i bäckenet.

Varje månad i menscykeln när livmoderslemhinnan inne i livmodern växer och fylls med blod gör endometriosvävnaden det också. Skillnaden är att när mensen kommer och blodet i livmoderslemhinnan blöder ut, kan blodet i vävnaderna utanför livmoderna inte göra det samma. Det skapas blodansamlingar som stannar kvar i kroppen och kan bli stora som tennisbollar. Endometrioshärdarna orsakar också en lokal inflammation, vilket i förlängningen ökar risken för sammanväxningar av vävnader i buken. Därför finns det också risk för att smärtorna sker dagligen. Risken för fertilitetsproblem ökar i och med dessa endometrioshärdar.

Hormonerna som under menscykeln får slemhinnan inne i livmodern att växa och fyllas med blod påverkar också endometriosvävnaden utanför livmodern. När menscykeln nått tiden för mens, och slemhinnan i livmodern faller av och kommer ut som en blödning, blöder det även från endometrioshärdarna på andra platser i kroppen. Det blodet kan dock inte komma ut, utan samlas inne i magen. Ofta absorberas det långsamt av kroppen, en process som orsakar smärta, men blodet kan också kapslas in och bilda cystor på exempelvis äggstockarna. Därför har många personer med endometrios kraftig värk i samband med menstruationen. Endometrioshärdarna kan också orsaka en lokal inflammation, vilket i förlängningen ökar risken för sammanväxningar av vävnader i buken, något som leder till en mer utbredd smärtproblematik, där många har ont nästan dagligen. Dessutom kan risken för fertilitetsproblem öka pga endometrioshärdarna.

Varför vissa får endometrios är idag inte klarlagt, men sannolikt finns det en ärftlig faktor. Besvären kan komma redan i samband med första mensen, men kan också komma senare i livet. Besvären brukar sedan avta efter klimakteriet.

Behandling vid endometrios

Om din mensvärk fortsätter att påverka dig i ditt vardagliga liv bör du söka hjälp. Regelbundna kontroller hos en gynekolog behövs och oftast rekommenderas en medicinsk behandling i form av hormonella preventivmedel. Syftet med medicinsk behandling av endometrios är att lindra smärta, men också försöka hindra endometriosen från att bli värre. Hormonella preventivmedel som hämmar ägglossning och menstruation kan hindra endometriosen från att utvecklas och förvärras.
Menssmärtorna behandlas med en kombination av paracetamol och NSAID-preparat som finns receptfritt på apoteket. Ibland är den här kombinationen inte tillräcklig som smärtlindring och då kan andra läkemedel behövas.

Vissa behöver operera bort endometriosvävnaden för att det ska bli bättre. Kognitiv beteendeterapi, KBT, kan underlätta att hantera smärta när du fått diagnosen.

Så kan Kry hjälpa dig med endometrios

Lider du av svåra menssmärtor som påverkar din vardag så ska du ta kontakt med vården. Det ska inte göra så ont att ha mens. Kry hjälper dig med rådgivning och kan ge dig en individuell bedömning, behandling och remiss vid behov till en gynekolog som kan utreda och ställa en eventuell diagnos. Kry kan även hjälpa dig med psykologkontakt och iKBT-behandling om du har det behovet.