Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 28 May 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Så får du som pollenallergiker ut det bästa av sommaren – 5 tips!

Ljusa kvällar, varma vindar och utflykter i det gröna. För de flesta är sommaren den bästa tiden på året. För en allergiker kan det vara precis tvärtom. 
Rinnande och kliande näsa, nysningar och kliande ögon kan begränsa en att njuta fullt ut. Här vill vi tipsa om 5 sätt som lindrar besvären och som underlättar livet i sommartider.

1. Behandla i tid
En grundregel när du lider av pollenallergi är att sätta igång din behandling i god tid. Det kan kännas konstigt att börja medicinera redan i mars, långt innan knoppar och grönska visat sig, men det är bättre att behandla innan kroppen reagerat fullt ut på pollen. Samma sak gäller om du endast tar allergimedicin vid behov. Ska du på picknick och är gräsallergiker – behandla en timme i förväg.

På Apoteket kan du få dina produkter, även de som är receptbelagda, levererade hem till dörren.
 
2. Konsultera en läkare
Har du lindriga pollenbesvär kan du få god hjälp av tabletter, ögondroppar och nässpray som finns receptfritt på apoteket. Är besvären kraftiga och receptfri behandling inte hjälper bör du konsultera vården. Då kan du behöva ny bedömning och andra läkemedel. Apoteket samarbetar med Doktor24 – en digital vårdgivare där du kan få hjälp med bedömning, rådgivning och recept dygnet runt. Sök vård HÄR.
 
3. Ta till vara på morgontimmarna
Klart du ska kunna ta en joggingtur eller en långpromenad i naturen - trots dina besvär. Ge dig ut tidigt och njut av luften och friheten. Pollenhalterna är nämligen som lägst på morgonen. Ta tablett/nässpray/ögondroppar minst en timme i förväg eller när du går och lägger dig kvällen innan, så är du säker på att kroppen hunnit svara på behandlingen.

4. Bada!
Javisst, vatten är en allergikers bästa vän under högsäsongen. Här är det långt bort till närmaste grässtrå och här får du ett perfekt tillfället att både svalka dig och skölja bort eventuella pollenpartiklar från hår och ansikte.
 
5. Ha recepten tillgängliga
Sommar innebär lediga dagar på landet eller resande fot. Viktigt för dig som allergiker är att alltid ha din behandling till hands. Håller tabletterna på att ta slut? Beställ nya i god tid eller förnya dina recept online och få dem skickade till där du befinner dig. Du slipper ta dig till Apoteket och avsätta tid för besök på vårdcentral. Här kan du förnya och beställa hem dina recept helt utan avgift.
Textstorlek 1 2 3