Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 28 May 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Allergisk mot getingstick? 5 frågor och svar om insektsbett

Vad händer egentligen om man blir stucken av en geting? Hur vet man om man är allergisk och när ska man söka vård? Här får du svaren!
Myggor, bromsar, bin, humlor och getingar. Alla kan de göra våra solkyssta sommarben röda, svullna och kliande på sitt egna charmiga sätt. I den här artikeln kommer vi svara på vanliga frågor om getingar och getingstick. Förbered dig inför en svensk getingsommar med dessa tips på hur du undviker och behandlar irriterande insektsbett. Klicka hem produkter som lindrar klåda och irritation – på vissa orter kan du få leverans redan i kväll.

Vad händer om jag blir stucken av en geting?

Getingstick ger oftast en ofarlig lokal reaktion. Det kan däremot vara obehagligt och göra ont. Smärtan brukar beskrivas som pulserande. Området blir rött, varmt och svullet. Det är också vanligt att det börjar svida och klia. Mer ovanliga och allvarliga reaktioner innefattar feber, kräkningar, illamående, allergisk chock och ihållande smärta som trappas upp under de första dygnen efter sticket. 

Hur ska jag behandla ett getingstick?

Det finns några saker du kan göra själv för att behandla ett getingstick. Det första är att försöka ta bort den eventuella gadden från området där du blivit stucken. Detta kan göras med en ren pincett. Du kan lindra den pulserande smärtan med kyla, exempelvis kallt vatten eller isbitar i en tunn handduk.
Klådan som uppstår kan lindras med receptfria läkemedel så som alsolgel, alsolsprit, kylbalsam, lokalbedövande salva som innehåller Xylocain och inflammationshämmande kräm med hydrokortison. För att undvika att getingsticket blir mer irriterat och utvecklas till en infektion kan du även skydda området med plåster. Undvik att klia på det (ja, vi vet att det är jättesvårt!). Här kan du klicka hem lindrande läkemedel som kan vara bra att ha nära till hands.


Foto: Siegi/Shutterstock.com

Hur behandlar jag om jag är allergisk mot getingstick?

Om du vet att du eller någon i din familj är allergisk kan det vara bra att ha allergimedicin med sig på semestern (oavsett om det är en roadtrip eller en staycation). Kontakta sjukvården för att få medicin utskriven. 

När ska jag söka vård?

Det är viktigt att söka vård omedelbart om något av följande inträffat:

- Du har fått geting- eller bistick i munnen.

- Du får feber, hudutslag eller svullnad på andra ställen än där bettet sitter.

- Du upplever illamående, slöhet eller andningssvårigheter efter geting- eller bistick.

- Du är känt allergisk mot getingstick.

- Du tidigare har reagerat kraftigt på insektsstick.

- Om ett barn under tre år drabbas av flera stick av bi och geting eller bett av broms.

Hur vet jag om jag är allergisk mot getingstick?

En allergi mot getingstick eller andra insektsbett syftar till att du är överkänslig mot det gift som djuren avger när de sticker dig. Kroppen börjar utveckla ett försvar mot detta gift redan första gången du blir stucken, men en faktiskt allergi kan inte utvecklas förrän andra gången du har blivit stucken. 

Vård och rådgivning online

Har du fler frågor om getingstick, eller behöver du kanske komma i kontakt med en läkare? Apoteket samarbetar med den digitala vården Doktor24. Få snabb vård och rådgivning direkt i din telefon oavsett tid på dygnet. Chatta med en läkare här redan nu.


Källa: Vårdguiden 1177.se och Apoteket.se
Foto: Irina Kozorog/Shutterstock.com
Textstorlek 1 2 3