Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 28 May 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Har du fått ett getingstick? 5 saker att göra direkt

Har du eller någon i din närhet blivit stucken av en geting eller ett bi? Ta det lugnt! Här listar vi fem steg att följa för att undvika infektion och lindra smärtan.
1. Försök att ta bort gadden

Har du blivit stucken av ett bi är det vanligt att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden är kvar i huden. Gadden kan föra in gift någon minut efter sticket trots att getingen är borta – därför är det viktigt att ta bort den! Försök att skrapa bort gadden med en matkniv eller till exempel en nagel. Ta hjälp av någon om det känns obehagligt.

2. Lindra smärtan med kyla

Svullnaden och smärtan kan öka under det första dygnet, men mår du inte dåligt i övrigt kan du avvakta och se om det går över. För att lindra kan det kännas skönt att kyla ner huden där du har blivit stucken. Badda med kallt vatten eller med en isbit som du lindar in i en handduk.

3. Införskaffa en kräm

Smörj bettet med kylbalsam eller en lokalbedövande salva. Behöver du lindra klådan och svedan kan du även badda med alsolgel eller alsolsprit. Inget hemma? Här kan du klicka hem produkterna snabbt och fraktfritt och betala med Swish. På ett flertal orter kan du också få leverans till dörren redan samma dag!

4. Sätt på plåster

För att hålla dig från att klia och få en infektion av getingsticket är det en bra idé att sätta på ett plåster för att skydda.

5. Sök vård om du behöver

Det är få människor som får svårare allergiska reaktioner efter ett getingstick, men äldre personer, barn och personer med hjärt-lungsjukdom är oftast mer känsliga. Symptomen kommer vanligtvis 15 till 60 minuter efter att det har inträffat. 

Har du blivit stucken i munnen, är allergisk mot geting- eller bistick och har blivit stucken eller fått flera stick samtidigt som orsakat kraftig svullnad och klåda? Då bör du söka vård direkt. Om rodnaden, svullnaden och smärtan vid stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar bör du också genast kontakta en vårdcentral eller en jourmottagning.

Här får du snabb hjälp av läkare – dygnet runt

Apoteket samarbetar med Doktor24 där du kan få snabb hjälp med bedömning och behandling – det är dessutom ingen avgift för receptförnyelse, läkarbesök eller psykologbesök. 

Är det ditt barn som har fått ett getingstick? Då är det extra viktigt att du rådgör med läkare innan du använder hydrokortison på barn under två år och Xylocain på barn under 18 månader. Här kan du chatta med en läkare – helt gratis.


Källa: Vårdguiden/ 1177.se
Artikelbild: AlikeYou / Shutterstock.com
Textstorlek 1 2 3