Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 29 May 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Så vet du om du behöver vaccinera dina barn mot TBE - här är checklistan!

Sommaren närmar sig och det är inte bara vi som frodas under de varma månaderna. Fästingarna spås bli många i år. Så här kan du enkelt avgöra om dina barn bör vaccineras mot TBE.
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan leda till hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Varje år drabbas cirka 350 personer i Sverige, men det finns vaccin. Svarar du ja på ett eller flera påståenden nedan - då bör du överväga att vaccinera dig och dina barn. Hitta vaccinationsmottagningar här!

Ni bor i ett av riskområdena för TBE
TBE finns numera över hela Sverige, men smittrisken är störst i södra och mellersta Sverige, framför allt i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter samt i Västra Götalandsregionen.

Ni ska besöka ett riskområdena för TBE
Under sommaren åker många till sommarstugan eller besöker släktingar i ett riskområde.  Om ni spenderar en längre tid i ett riskområde under fästingsäsongen är det en god idé att vaccinera sig.

Ni är ofta ute i skog och mark
Fästingar gillar fuktiga och skuggiga miljöer med högt gräs, buskar och snår. Det kan vara ute i skog och ängsmark, men risken för att bli fästingbiten finns även hemma i trädgården eller i lekparken i stan.

Ni har husdjur
Hundar och katter har lätt att samla på sig fästingar. Och dessa får gratis inträde in i ert hem. Småbarn som kryper på golvet kan bli lätt utsatta för husdjurens fästingar. Ett tips är att använda fästingmedel eller halsband på era fyrbenta vänner. Men även att vaccinera barnen.

Visste du att du kan vaccinera dig på Apoteket? Läs mer här!


Foto: Debasige/Shutterstock.com
Textstorlek 1 2 3