Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 17 June 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Så överlever ni krisen i relationen - psykologen tipsar

Har man följt Folkhälsomyndighetens råd och distanserat sig så har man tillbringat mycket tid hemma. Förmodligen har det senaste halvåret inneburit mer hemmasittande och mer tid tillsammans med sin partner. Mysigt, men kanske inte helt oproblematiskt...
Det kan bidra till problem i relationen när man umgås väldigt intensivt på mindre ytor. Hur överlever man krisen i sin relation? Vi har pratat med psykologen Christoffer Berg på Doktor24 för att få svaren.

Behöver du prata med någon? Här kan du chatta med en psykolog.

Isolering och social distansering 

Det kan vara svårt att avgöra själv vad som är bieffekter av den rådande situationen och vad som är faktiska relationsproblem. Så hur vet man vad som är vad?

– Om man umgås väldigt intensivt och tätt, så får man ju inte alltid de här pauserna för perspektiv och andrum. Det är större risk att man börjar störa sig på sådant som man annars kan ha överseende med. Från bådas sidor, säger Christoffer. 

Han fortsätter. 

– Man ser ofta fler separationer efter semestertider. Man kan spekulera i att det beror på att man umgåtts väldigt tätt en period. Det kan slita på varandra när man inte får de här naturliga pauserna som man får av att båda är iväg och jobbar.


Foto: Toa Heftiba/Unsplash.com

Vanliga relationsproblem

Man får inte glömma bort att en relation kräver jobb. Det är inte alltid en dans på rosor och du och din partner är inte ensamma om att uppleva irritationsmoment i vardagen. 

– Ett råd är att planera in för egentid och distans till varandra. Gå ut på en promenad själv mitt på dagen eller om man på andra sätt kan skapa utrymme. Sen beror det ju såklart också på hur man är som person och hur stort behov man har av det, säger Christoffer, legitimerad psykolog på Doktor24.

Behöver du prata med någon? Här kan du chatta med en psykolog.

Vad är coronakris och vad är relationskris?

– Hur vet man det? Väldigt svårt att säga eftersom att det är väldigt individuellt. Det går inte riktigt att generalisera. Men upplever man att man inte längre tycker om att umgås eller att man inte saknar varandra under sin egna tid, så skulle det kunna vara ett tecken på en relationskris. 

Förbättra relationen - det kan man göra själv

Det kan vara svårt att ta upp dialogen med sin partner kring vad man behöver för att bli mer tillfreds i relationen. Christoffer Berg legitimerad psykolog på Doktor24, som samarbetar med Apoteket, har tips på vad man kan göra för att få förbättra relationen. Nedan hittar du hans tre bästa tips:

1. Ta pauser: Planera in värdefull egentid för att få perspektiv, avbrott från irritationsmoment och för att ge er båda en chans att sakna varandra. 

2. Kommunicera: Det är alltid bra att prata om det. Man kan göra det på olika sätt. Det är viktigt att man når varandra i konversationen och att kommunikationen är produktiv. 

3. Parterapi: Fastnar ni i dialogen, det vill säga att det ofta landar i konflikt istället för problemlösning och ni kommer inte vidare i diskussionen. Då är parterapi att rekommendera.

Vad lär vi oss om relationer i kriser?

– Jag tror generellt att folk kommer uppvärdera relationer. I kriser tittar man ofta på det man har runtomkring sig. Annars är man så upptagen i vardagen. Jobbar, hämtar, lämnar. Jag tror att man kommer se på de nära relationerna med mer uppskattning, säger Christoffer. 

Professionell hjälp

Har du och din partner fastnat i en konflikt? Kommer ni inte vidare? Då är det läge att ta professionell hjälp av en oberoende part.

Behöver du prata med någon om dina relationsproblem? Här kan du chatta med en psykolog.


Foto: lightwavemedia/Shutterstock.com
Textstorlek 1 2 3