Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 30 June 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Så stärker du bäckenbotten efter förlossningen - 3 enkla övningar

Kissar du på dig när du nyser eller skrattar? Då är det hög tid att börja knipa!
Svårigheter med att hålla tätt kan bero på flera faktorer, men den vanligaste orsaken bland kvinnor är försvagad bäckenbotten efter graviditet och förlossning. Redan ett par dagar efter förlossningen kan du därför börja med bäckenbottenövningar. Ta det varsamt till en början. Bäckenbottenträning behövs för att stärka alla de muskler som håller upp ändtarmen, urinröret och slidan. Träningen förebygger och behandlar besvär som just urinläckage.

Knip rätt!

Innan du börjar med knipövningarna gäller det att hitta rätt muskler. Det är lätt att blanda ihop och istället knipa sätesmuskeln (rumpan) eller magmuskulaturen. Lägg dig ner på rygg med fotsulorna i golvet och böjda knän. Lägg en hand på magen och kontrollera att magmusklerna inte spänns. Även skinkorna ska vara helt avslappnade under övningarna.

Knip sedan ihop muskeln runt ändtarmen. Knip sedan framåt, uppåt, runt slidan och urinrörsmynningen. Du kan kontrollera att du kniper rätt med ett finger i slidan, eller genom att knipa om en tampong.

Har du kvarstående besvär efter förlossningen kan du komma i kontakt med en gynekolog via Doktor24, som samarbetar med Apoteket.
 
Övningarna kan göras ståendes, liggandes på rygg, eller ståendes på alla fyra. 

ÖVNING 1 - För att hålla tätt

Knip i 5 sekunder
Vila i 5 sekunder
Upprepa 3 ggr

ÖVNING 2 - För uthållighet

Knip nu så länge du orkar
Vila lika länge
Var uppmärksam på att musklerna verkligen slappnar av i viloläget, annars kan du ha överansträngt dig och behöver då korta övningen.

ÖVNING 3 - För att hålla tätt vid nysning, hopp eller lyft

Knip i tre sekunder
Slappna av i en sekund
Växla mellan dessa lägen tio gånger och öva på så sätt upp snabbhet i muskulaturen.

Psst! På efterkontrollen hos din barnmorska kan du få hjälp att hitta rätt muskler när du kniper. Du kan även få recept på preventivmedel. Behöver du förnya dina recept? Du kan alltid vända dig till Doktor24 via Apoteket.se.
Textstorlek 1 2 3