Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 30 June 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Så skyddar du ditt barn mot solen

Är ditt barn tillräckligt skyddat ute i solens starka strålar? Här är tre viktiga saker att tänka på som förälder!
“Men det är ju molnigt!” – ja, men solen är ändå stark! Hänger du och familjen vid en strand i sanden eller nära vattnet? Då reflekteras nämligen solljuset vilket gör att strålningens effekt ökar. Så hur ska man skydda sig på bästa sätt? Här är några tips.

1. Underskatta inte solkrämen!
Barnens hud är mycket tunnare och känsligare än vuxnas. Bränner ett barn sig flera gånger som ung ökar nämligen risken att få hudcancer senare i livet. Att använda en bra anpassad solkräm är därför livsviktigt!

Har ditt barn ljus eller fräknig hud? Då ska hen vara extra försiktig i solen för att inte bränna sig. På Apoteket kan du klicka hem anpassade solprodukter snabbt och fraktfritt och betala med Swish. Här hittar du de bästa solskydden för barn.

2. Undvik solen mitt på dagen
Mellan klockan 11-15 är solen som allra starkast. Då är det bra att hitta en plats i skuggan, sätta upp ett tält eller parasoll på stranden för att skydda huden. Strålarna är alltså starkare en molnig dag mitt på dagen än en solig dag senare på eftermiddagen, glöm inte det! 

3. Använd skyddande kläder
Visste du att de flesta plagg har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30? Därför är det viktigt att bära kläder som skyddar kroppen. Låt barnet ha långärmade tröjor och byxor med långa ben, helst i mörka färger. Det ger nämligen bäst skydd mot solens farliga UV-strålar. Ett annat tips är att införskaffa speciella solskyddskläder. Bär också solglasögon, solhatt eller keps. 

Psst! Håll upp ett plagg mot solen. Strilar ljuset igenom? Då är skyddet dåligt! Här hittar du solskydd och skyddande UV-kläder för barn.

Då ska du söka vård
Har barnet fått soleksem, andra hudbesvär flera gånger eller använder läkemedel och får problem när hen vistas ute i solen? Då bör du kontakta en vårdcentral. Har barnet bränt sig och fått blåsor i huden eller har väldigt ont i ögonen i mer än två dagar efter att ha varit i solen bör du också ta kontakt med vården.

Behöver du rådgivning? Apoteket samarbetar med Doktor24 där du kan få kostnadsfri hjälp direkt i mobilen – dygnet runt. Här kan du prata med en läkare.


Källa: 1177 Vårdguiden
Textstorlek 1 2 3