Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 30 June 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Då borde du kolla upp dina leverfläckar på kroppen

Leverfläckar och födelsemärken på kroppen är helt normalt, men börjar de förändras är det viktigt att ha koll på dem. Så hur vet man när det är dags att söka vård? Här är några riktlinjer!
Visste du att det är vanligt att att ha uppåt 70 födelsemärken på hela kroppen? Vissa har många, andra har färre. Ofta kommer det fler och fler fram tills man är i 30-årsåldern. Trots att nästan alla födelsemärken är ofarliga är det viktigt att vara uppmärksam på om de förändras. Enstaka födelsemärken kan nämligen utvecklas till cancer.

Känner du dig orolig över ett eller flera födelsemärken på din kropp? Apoteket samarbetar med Doktor24 där du kan få snabb rådgivning och hjälp. Här kan du chatta med en läkare – utan att betala patientavgift.

Då ska du söka vård
Det är bra att regelbundet ha koll på sina födelsemärken, som även kallas leverfläckar. Men när är det egentligen dags att kontakta vården? 

Det övergår till att bli ett sår.
Det växer eller ändrar form.
Det ändrar färg eller blir flammigt.
Det börjar klia eller blöda.
Det sitter så att kläder eller smycken skaver mot det.

Stämmer ett eller flera av dessa symptom? Då borde du kontakta en vårdcentral för en undersökning. 

Här du får snabb hjälp!
Har du en leverfläck eller ett födelsemärke du behöver kolla upp? Då kan du ladda ner appen Doktor24. Där får du rådgivning och kan snabbt komma i kontakt med en läkare. Du slipper dessutom betala avgift för receptförnyelse, läkarbesök eller psykologbesök. Här kan du få hjälp! >>

Källa: 1177 Vårdguiden
Artikelbild: Jet Cat Studio/ Shutterstock.com
Textstorlek 1 2 3