Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 13 August 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket De 7 vanligaste sjukdomarna hos barn - hur många kan ni checka av?

Snart är vardagen igång efter en lång semester. Det blir inte bara ett kärt återseende av kompisar, lärare och pedagoger. Även ett gäng virus, bakterier och andra besvär brukar hopa sig i samband med skol- och förskolestart. 
Rinnande näsor, utslag och ont i magen. Att vara förälder innebär att titt som tätt brottas med diverse åkommor. De allra flesta sjukdomar barnen drabbas av passerar med lindriga besvär men ibland behöver man rådgivning, vård och receptbelagda läkemedel. Hos Apoteket kan du enkelt kan komma i kontakt med läkare och klicka hem dina recept online.

Här är 7 av de vanligaste sjukdomarna hos barn under de första levnadsåren:

1. Förkylningar
Snoriga näsor är en del av vardagen i småbarnsfamiljer. Man får räkna med att barn i förskoleåldern drabbas av omkring 8-10 förkylningar per år. Fler i början för att sedan avta. 
Vad kan du göra: Se till att barnet får ordentlig vila. Höj huvudändan på sängen och ge koksaltlösning till barn under 2 år eller näsdroppar för barn över två år för att lindra nästäppa. Om förkylningen inte ger med sig efter en vecka, febern avtar för att sedan komma tillbaka eller om barnet får ytterligare symptom bör du söka vård. 

2. Krupp
Krupp kännetecknas ofta av en skällande hosta och en väsande eller pipande andning. Besvären orsakas av en virusinfektion som förkylning. Ofta blir hostan och hesheten mer påtaglig på kvällen. 
Vad kan du göra?
Håll barnet i upprätt läge. Låt hen sitta i din famn eller stå upp när besvären är påtagliga. Ge dryck ofta. Ställ dig med barnet vid ett öppet fönster eller på en balkong/altan. Bädda med extra kuddar vid huvudänden när barnet ska sova. Blir andningen sämre bör du kontakta läkare.

3. Kräkningar
Ett barn under ett år kräks så kallade överskottskräkningar. De har helt enkelt fått i sig mer mat än vad de kan smälta och det är inget att oroa sig för. När barnet är över ett år och börjar på förskola introduceras ni ofta för en helt annan typ av kräkningar: vinterkräksjuka eller magsjuka. 
Vad kan du göra? Rör det sig om magsjuka är det viktigt att se till att barnet får i sig vätska för att undvika att bli uttorkad. De bästa är att ge vätskeersättning. Om kräkningarna inte minskar efter ett dygn eller om de kommer tillbaka, bör du kontakta 1177 eller boka ett videosamtal med en läkare på Doktor24/länk/.

4. Blöjutslag
Blöjbarn kan lätt få röda utslag på huden under blöjan. För det mesta läker de ut av sig självt. Ibland blir utslagen vätskefyllda sår som sedan går sönder.
Vad kan du göra? Håll huden ren med hjälp av ljummet vatten. Lufta huden ofta och länge. Byt blöja regelbundet. Ibland beror utslagen på svampinfektion, då kliar det och utslagen är glansiga och röda. Här kan du få hjälp om besvären inte går över./länk/

Tips! Ladda ner appen Doktor24 >> Här får du rådgivning och kan snabbt komma i kontakt med en läkare.

5. Höstblåsor
Höstblåsor är en vanlig virusinfektion hos barn i förskoleåldern. Infektionen är som vanligast på sensommaren och hösten, därav namnet. De små blåsorna etablerar sig i och runt munnen. Barnet får ofta feber.
Vad kan du göra? Man behandlar inte höstblåsor då de vanligtvis går över på en vecka. En del barn får dock ont i munnen och då kan man ge smärtstillande. Rådgör alltid med läkare(länk/ innan du ger läkemedel till ett barn under sex månader.

6. Öroninflammation/ont i örat
Öroninflammation är väldigt vanligt hos barn och kommer ofta tillsammans med en förkylning. Barnet kan även ha ont i örat trots att det inte är inflammerat. 
Vad kan du göra? Ha barnets huvud högt. Då minskar svullnaden i näsan och öronen och det gör mindre ont. Om barnet har mycket ont och om besvären fortsätter i över ett dygn kan hen behöva antibiotika. Sök vård här!

7. Förstoppning
Förstoppning är snarare ett besvär än en sjukdom men nog så besvärligt för barnet. Om man bajsar färre än tre gånger per vecka är man förstoppad. Ofta beror förstoppning på barnets rutiner och matvanor. Men faktorer som stress och oro spelar också in. 
Vad kan du göra? Spädbarn som endast får bröstmjölk blir sällan förstoppade. Prova att byta ersättning om barnet flaskmatas. Några teskedar fruktpuré, till exempel fikonpuré kan hjälpa. Större barn kan få hjälp genom fiberrik kost.

Behöver du rådgivning gällande ditt barn? Apoteket samarbetar med Doktor24 där du kan få kostnadsfri hjälp direkt i mobilen – dygnet runt. Här kan du prata med en läkare.

Detta var endast en sammanfattning av symtom, sjukdomsförlopp och råd. För mer information och råd besök 1177 eller kontakta din vårdgivare.

Artikelbild: TetyanaRusanova/Shutterstock
Textstorlek 1 2 3