Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 24 August 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Så vet du om du har en höstdepression – 7 vanliga symptom

Mår du ofta dåligt vid samma tidpunkt varje år? Då kan det vara tecken på en årstidsbunden depression. Här listar vi vanliga symptom och reder ut när det kan vara läge att att söka professionell hjälp. För kom ihåg, alla har rätt att må bra!
Krispig luft, soliga promenader och en nystart – så kan man beskriva hösten. Men för många upplevs årstiden som den raka motsatsen. Det blir mörkare, kallare och gråare och den där glädjen och lusten som tidigare fanns där är som bortblåst. Känslor av hopplöshet, ångest, ilska och orkeslöshet gör sig plötsligt påminda. Vad hände?

Behöver du prata med någon? Här kan du chatta med läkare eller psykolog helt gratis och få snabb hjälp med bedömning och behandling.

Då ska du söka hjälp
Att känna sig nedstämd under den mörka årstiden är inte helt ovanligt och de flesta med årstidsbunden depression får besvär just under Sveriges mörkaste månader. 

– Vid depression är det vanligt att man slutar göra saker som man tidigare fått energi av, att träna, umgås med vänner eller ägna sig åt fritidsaktiviteter. Även om man känner att man varken orkar eller har lust så visar forskning att det som ger bäst effekt på depression just är att aktivera sig. Men det kan vara svårt att ta sig ur en depressionsspiral på egen hand och därför är det bra att få professionell hjälp, säger Hanna Rohani, chefspsykolog på Doktor24.

Symptom på depression:
– låg självkänsla

– känsla av hopplöshet

– orkeslöshet

– koncentrationssvårigheter

– ångest, irritation eller ilska

– kroppsliga besvär

– självmordstankar

Att vara nedstämd eller känna sig ledsen är vanligt och en del av livet, men om du har känt dig mycket trött, orkeslös och nedstämd i mer än två veckor kan det tyda på en depression. Känner du igen dig? Här kan du chatta med en psykolog.

Träffa psykolog eller läkare online
Apoteket samarbetar med Doktor24 där du kan få snabb professionell hjälp med psykologbesök och digitala KBT-behandlingar för bland annat depression, ångest, sömnbesvär och stress. Här kan du träffa en psykolog eller läkare – helt kostnadsfritt.

Källa: 1177 Vårdguiden
Artikelbild: Monkey Business Images/ Shutterstock.com
Textstorlek 1 2 3