Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 31 August 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket 16 saker du alltid borde ha i familjens medicinskåp

Vänta inte tills olyckan är framme! När man har barn är det viktigt att vara förberedd. Här listar vi produkterna ni alltid borde ha hemma.
När en situation uppstår i hemmet kan läget ibland kännas kaotiskt som förälder. Oavsett om det rör sig om hög feber hos barnen under natten eller en olycka till följd av oförsiktig lek. Med ett mindre sortiment av receptfria läkemedel hemma kan du snabbt lindra de flesta besvär som kan uppstå. Apotekets webbshop har allt du behöver till familjens medicinskåp.

Olyckor och första hjälpen

Ett barn kommer hem med blödande skrapsår efter att ha ramlat med cykeln. Ett andra barn stukar foten efter en hetsig fotbollslek på uppfarten. Vad gör du? Den här typen av olyckor är nästan synonymt med att vara småbarnsförälder. Se till att ha allt du behöver för att snabbt kunna ta hand om sår och förebygga infektioner.

1. Plåster 


Plåster i olika material och storlekar för alla typer av mindre sår. Köp ett familjepack för bara 30 kronor här.

2. Sårtvätt


Sårdesinfektion som dödar bakterier. Finns att köpa här.

3. Tvättkompress


Tvättkompress med god absorptionsförmåga. Du hittar den här.

4. Pincett


Perfekt för att plocka flisor, glas eller liknande ur sår. Klicka hem den här.

5. Sterilt förband


När plåster inte räcker till. Sterilt förband för att kunna lägga om något större och djupare sår. Finns att köpa här.

6. Sårtejp


Suturtejp håller ihop sårkanterna för en effektiv och kosmetisk sårläkning. Används till skärsår, brännsår, skrapsår och kirurgiska sår. Finns att köpa här.

7. Elastisk binda 


Elastisk gasbinda för lättare stukningar och stöd. Endast 18 kronor här.

8. Kylbalsam


Kylande linement som lindrar solsveda såväl som klåda vid insektsbett. Här finns den att klicka hem för 65 kronor.

9. Hydrokortison


Kräm mot eksem och torr hud. Dämpar inflammation och klåda. Du hittar den här för 45 kronor.

10. Medicinskt kol


Aktivt kol för behandling av akut förgiftning. Kontakta alltid Giftinformationscentralen innan kol ges. Köp till webbpris här.

Feber och förkylning

Feber och förkylning hos barn kan vara besvärligt och man kan känna sig väldigt maktlös som förälder. Bunkra upp med produkter som lindrar och förebygger besvären. På webben kan du dessutom klicka hem det mesta till ett webbpris som är lägre än i butik!

1. Febertermometer


Febertermometer för både vuxna och barn. Här kan du köpa den för 89 kronor.

2. Smärtstillande


Oral lösning smärtstillande mot feber och smärta, för barn från 3 månader och upp till 12 år. Läs alltid bipacksedeln innan användning. Finns att köpa till webbpris här. 

Alvedon 24 mg/ml Oral Lösning är ett receptfritt läkemedel för behandling av tillfällig, lindrig feber och smärta (paracetamol). För barn från 5 kg och 3 månader. 

3. Nässpray


För behandling av nästäppa vid förkylning. Finns att köpa för 32 kronor här. Här kan du läsa produktens bipacksedel

Otrivin Utan Konserveringsmedel 0,5 mg/ml Nässpray är ett receptfritt läkemedel för korttidsbehandling av nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation (xylometazolin). För barn mellan 1-12 år.

4. Hostmedicin


För behandling av slemhosta vid förkylning. Köp den här till webbpris. Läs alltid bipacksedeln innan användning.

Bisolvon 0,8 mg/ml Oral Lösning är ett receptfritt läkemedel för tillfällig kortvarig hosta med segt slem (bromhexin). För vuxna och barn från 1 år.

5. Vätskeersättning


Vid kräksjuka och feber förlorar man mycket vätska och salter. Då är vätskeersättning bra att ha hemma. Finns i flera smaker här.

6. Förebyggande behandling


Populär halsspray som kan förebygga förkylning vid användning i ett tidigt stadium av infektionen. Här hittar du ColdZyme halsspray.

Tänk också på...

1. Familjens behov

När ni utformar familjens medicinskåp är det viktigt att utgå från familjens behov. Om någon i familjen är allergisk kan det exempelvis vara bra att fylla på med ögondroppar och histamin. Tänk också på att receptbelagda läkemedel endast ska användas av personen som receptet är utskrivet till. 

2. Kolla hållbarheten

Kom ihåg att läkemedel har ett bäst före-datum. Kolla därför alltid hållbarheten innan användning och gör dig av med gamla läkemedel på rätt sätt, exempelvis genom att lämna dem hos ditt närmaste apotek.

3. Lämplig förvaring

Förvara alltid läkemedel så att barn inte kommer åt dem. Hitta en torr och sval plats för medicinskåpet. Då flera läkemedel kan vara känsliga för fukt är det inte lämpligt att ha medicinskåpet i badrummet. 

Vård och rådgivning online

Har olyckan varit framme och någon i familjen behöver vård? Eller önskar du rådgivning gällande familjens långvariga förkylning? Apoteket samarbetar med den digitala vårdgivaren Doktor24. Få snabb vård och rådgivning direkt i din telefon oavsett tid på dygnet. Chatta med en läkare här redan nu.


Källa: Vårdguiden 1177.se och Apoteket.se
Foto: LightField Studios/Shutterstock.com
Textstorlek 1 2 3