Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 8 September 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Vanligaste prickarna hos barn! Så ser du skillnad på dina barns utslag

Höstblåsor, svinkoppor eller vattkoppor? Prickar och utslag är något barnfamiljer konfronteras med många gånger om. Särskilt under höst och vinterhalvåret. För det mesta är de ofarliga och läker av sig själva, men det kan ändå vara bra att kunna skilja utslagen åt och hur du kan lindra besvären.
Att det som börjar med en liten röd prick kan ge så mycket besvär. Har man barn i förskoleåldern får man nästan räkna med blåsor och utslag årligen, som för ett ovant öga kan se ganska obehagliga ut … Så här års är svinkoppor och höstblåsor mycket vanliga. De kan klia och besvära barnet särskilt om de sitter runt mun, näsa eller ögon. Men hur vet man vilken prick som är vad och hur behandlar man?
Vill du få en diagnos direkt i mobilen? Genom appen Doktor24 kan du komma i kontakt med hudläkare.

Svinkoppor 
Svinkoppor, även kallat impetigo, börjar vanligtvis som en liten prick i ansiktet. Pricken blir större och fler - för att sedan bli till vätskefyllda blåsor. Gula skorpor bildas när blåsorna börja torka ut.
  Oftast kan man behandla genom att tvätta noggrant med tvål och vatten, men ibland kan en receptbelagd salva behövas. Ta hjälp av Doktor24 för snabb och smidig bedömning.
Svinkoppor är väldigt smittsamt bland små barn. Man behöver därför ha barnet hemma från förskola/skola till blåsorna helt har torkat ut.
Tips!
- Var noggrann med handhygien och tvätta händerna ofta och ordentligt.
- Tvätta barnets handdukar samt lakan/påslakan/örngott dagligen under den här perioden.
- Försök att få barnet att inte klia då bakterierna sprids genom sårvätskan. Tvätta rent såren/blåsorna med tvål och vatten och badda med pappershanddukar efteråt.

Höstblåsor
Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast på sensommaren och hösten, därav namnet. Höstblåsor börjar som en vanlig förkylning med feber, halsont och att barnet känner sig hängigt. Blåsorna uppdagas oftast i och runt munnen, samt i handflata och fotsulor och barnet får feber. Därför är ett annat ord för infektionen hand-fot-mun-blåsor. Oftast går de över på en eller ett par veckor.


 


Tips!
- Om barnet har blåsor i munnen kan riktigt kall dryck eller glass lindra.
-Ge barnet paracetamol mot febern. Det kan du beställa på Apoteket

Hos Doktor24 får du snabb hjälp och bedömning av vattkoppor, svinkoppor eller höstblåsor.

 

Vattkoppor
Vattkoppor börjar med små röda prickar över hela kroppen som blir till vätskefyllda blåsor och sedan koppor. Precis som höstblåsor och svinkoppor är det en virussjukdom och därför ger man ingen särskild behandling. Den är ofarlig för barn, men kan bli besvärlig för vuxna, gravida och individer med nedsatt immunförsvar.

Tips!
- Dämpa klådan med tvål och vatten
- Kylbalsam och zinksalva kan också lindra klådan
- I vissa fall ges allergimedicin, rådgör med din läkare på Doktor24Eksem
Eksem kan ibland förväxlas med koppor och blåsor då de kliar och kan resultera i små vätskefyllda prickar. Eksem är dock någonting helt annat och beror på torr eller irriterad hud. Till skillnad från koppor och blåsor smittar aldrig eksem. Hos barn är det särskilt vanligt med böjveckseksem som då uppkommer i armveck och knäveck.
Tips!
- Smörj in den torra huden dagligen med feta, oparfymerade krämer
- Undvik att torka ut huden genom att inte bada barnet lika ofta och endast använda milda tvålar.

 


Artikelbild: Nagy-Bagoly Arpad/Shutterstock
Textstorlek 1 2 3