Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 12 October 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket 4 tecken på att ditt barn har springmask
Springmask, hur otrevligt det än låter, är en helt ofarlig form av tarmparasit. Här är de vanligaste sätten du upptäcker springmasken på.

1. Barnet kliar sig
Det kliar i rumpan på barnet och det beror på att den lilla larven lägger sina ägg precis utanför ändtarmsöppningen. Klådan är som värst på kvällen och natten då larven är aktiv.

2. Barnet är rött i rumpan och snippan
Det blir ofta lite rött vid barnets ändtarmsöppning. Springmask kan också göra att det kliar i slidöppningen. Slemhinnan i slidan blir då röd, irriterad och svullen.

Går klådan inte över, trots behandling? Rådgör med en läkare på Doktor24.

3. Barnet sover dåligt  
Små barn lokaliserar inte alltid klådan utan brukar då sparka okontrollerat med benen. Större barn blir ofta störda av klådan och sover därför sämre.

4. Tunna vita trådar i avföringen
Du kan se springmaskarna i ändtarmsöppningen på barnet och ibland i bajset. Maskarna är vita, tunna som sytrådar och ungefär en halv till en centimeter långa. Det går även att upptäcka äggen i form av små vita prickar, runt en millimeter stora, i och runt ändtarmsöppningen. 

Behandling
Springmask behandlas vanligtvis med Vanquin, ett receptfritt läkemedel som 
finns att köpa här eller på ditt närmaste Apotek. 
Parasiten kan också behandlas med det receptbelagda läkemedlet Vermox. Läkemedlet finns också i flytande form och kan vara bra för barn som har svårt att svälja tabletter. Barn behöver vara över två år för att få Vermox. Rådgör först med din läkare hos Doktor24.

Tänk på! Behandla hela familjen även om bara en har besvär.

Källa: 1177
Textstorlek 1 2 3