Hela denna sida är en annons från Apoteket

Publicerad 24 November 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Apoteket Kräksjuka eller magsjuka - så vet du skillnaden

Vi närmar oss högsäsong för vinterkräksjukan, men hur vet man om det verkligen är kräksjuka och framförallt: hur undviker man att bli smittad?
Magsjuka är egentligen ett samlingsnamn på olika infektioner som vi kan få i magen och tarmarna. Det kan vara virus, bakterier eller parasiter som orsakar magsjuka och smittas gör man vanligtvis genom direktkontakt med en person som är sjuk eller via mat. Många insjuknar utomlands genom förorenat vatten eller mat, ofta  kyckling, ägg eller kött.

Vinterkräksjukan är däremot en specifik infektion som orsakas av caliciviruset. Caliciviruset brukar man känna igen då symtomen kommer snabbt och är väldigt intensiva. Andra magsjukor kan börja som ett diffust illamående/smärta i magen och sedan resultera i kräkningar och diarré. 

Vinterkräksjukan har fått sitt namn eftersom den härjar som värst under vinterhalvåret när vi är mer inomhus. Ofta mår man bättre efter två till tre dygn. Tänk på att få i dig vätska, om så i små, små mängder när du mår som värst. 

Tips för att slippa 
Handhygien som vi blivit bra på vid det här laget, är det enklaste och säkraste sättet att hålla viruset borta. Tvätta händer ofta och  noga med tvål och vatten. Handsprit hjälper tyvärr inte mor caliciviruset. Om en familjemedlem blivit sjuk kan minimera smittorisken genom att den smittade har egen handduk och undviker att ta på livsmedel och köksredskap.

Bra att ha hemma vid magsjuka!
- Vätskeersättning, går att beställa här
- Drycker av olika slag
- Mat som är snäll mot magen såsom buljong, blåbärssoppa och kokt ris 

Ta kontakt med vården om du efter ett par dygn fortfarande inte får behålla någon vätska, känner dig matt och medtagen eller får hög feber. Här kan du komma i kontakt med läkare.

Artikelbild: File404/Shutterstock
Textstorlek 1 2 3