HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN Gjensidige

Publicerad 5 February 2018

Fotograf:

Så skriver du ett tydligt förlossningsbrev - Gjensidige

Under graviditeten snurrar många tankar och scenarion kring förlossningen i huvudet. Allt eftersom tiden närmar sig den stora dagen kommer du börja känna dig mer säker på hur du vill att just din förlossning skall gå till – och därför finns det så kallade förlossningsbrevet. 
Vad är ett förlossningsbrev?

Kort och gott är förlossningsbrevet ett dokument som du tar med dig till BB och ger till barnmorskan när det är dags att föda. På pappret har du skrivit ner dina önskemål inför förlossningen och viktig information som du vill att personalen ska veta om dig. 

Eftersom man aldrig på förhand kan veta hur en förlossning kommer gå till eller vilka komplikationer som kan uppstå är förlossningsbrevet ingen garanti. Däremot är det en mycket bra förberedelse för att minimera risken för missförstånd mellan dig och personalen under tiden. Du och din partner (eller medföljare) får helt enkelt möjligheten att i lugn och ro sätta er ner i förväg och bestämma vad ni tror passar er bäst. Det är svårare att förmedla dessa önskemål och tankar under själva förlossningen, då händer så mycket annat.

Viktigt att tänka på är att brevet är ett önskemål och ingen kravlista. Det handlar om att du ska få sätta ord på vad du själv tror kan bidra till att förlossningen blir en positiv upplevelse.

När bör man börja skriva på sitt förlossningsbrev?

– I graviditetsvecka 36 brukar barnmorskan göra en sammanfattning av graviditeten i journalen tillsammans med patienten. I samband med det kan det vara bra att skriva sitt förlossningsbrev och även passa på att ställa frågor. Antingen skriver ni ett separat brev eller så skrivs önskemålen in direkt i journalen, säger Aleksandra Nived, barnmorska och expert på Familjeliv.se.

Ladda ner en mall på förlossningsbrev här.

Andra förberedelser att se över

En annan viktig förberedelse att börja se över under graviditeten är vilken barnförsäkring du vill ha. Det bästa är att teckna barnförsäkringen så snart barnet har fötts (länk till artikel). Gjensidige erbjuder en topprankad barn- och ungdomsförsäkring som du kan läsa på mer om här (länk).

Har du inte redan en gravidförsäkring kan Gjensidige erbjuda det också!

puff_artikel_gjensidige
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Jag vill bli kontaktad

Jag vill bli kontaktad av Gjensidige angående försäkringar.
Din e-postadress
Ditt telefonnummer
Namn