HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN Gjensidige

Publicerad 15 January 2019

Fotograf:

Första hjälpen på barn – så gör du - Gjensidige

Har du koll på vad du ska göra om ditt barn får brännskador eller sätter något i halsen? Vi vill helst inte tänka på vad som skulle kunna hända, men det är bra att veta vad du ska göra om olyckan är framme.
Hjärt-lungräddning

Förlorar barnet medvetandet och slutar andas kan det orsaka hjärtstopp och syrebrist, vilket kan leda till hjärnskador. Utför man hjärt-lungräddning tidigt kan det förebyggas, och därför är det viktigt att man har koll på grunderna i hur man utför det.

Hjärt-lungräddning utförs olika på spädbarn och på barn över ett år, vilket är viktigt att känna till.

Såhär gör du:
1. Om barnet inte andas måste du först öppna luftvägarna. Det gör du genom att lägga barnet på ryggen och lyfta upp hakan.

2. Ring sedan räddningstjänsten: 112 och slå på telefonens högtalarfunktion. På så sätt kan du få vägledning samtidigt som du har fria händer. Eftersom hjärt-lungräddning oftast utförs i stressade situationer är det skönt att ha sjukpersonal i telefonen som kan hjälpa dig medan du väntar på att hjälpen kommer fram.

3. Fortsätt sedan med att ge barnet fem inblåsningar i luftvägarna. Varje inblåsning ska vara i cirka en sekund. Stoppa mellan varje inblåsning och titta om bröstet rör sig. Om barnet är över ett år, ska du klämma ihop barnets näsborrar och blåsa genom munnen, men på spädbarn kan du lägga din mun över både näsa och mun.

4. Om barnet är fortsatt medvetslöst, fortsätter du att växelvis göra 30 bröstkompressioner och två inblåsningar. Om barnet är över ett år, görs bröstkompressioner genom att trycka med en hand mot barnets bröstkorg, någonstans mellan bröstvårtorna. På spädbarn används endast två fingrar. Du ska trycka ned cirka en tredjedel av bröstkorgens djup.

5. När barnet börjar andas, kan du lägga det i stabilt sidoläge, tills ambulansen kommer.

Om barnet sätter i halsen

Små barn stoppar gärna allt de hittar i munnen, och har man otur kan barnet sätta i halsen vilket kan orsaka kvävning. Därför är det viktigt att du vet hur du ska agera om barnet sätter i halsen och du märker att hen får svårt att andas.

Barn under ett år:
Om barnet sätter i halsen ska du hålla barnets huvud lågt, eller låta barnet böja huvudet framåt. Slå sedan fem slag mellan skulderbladen följt av fem bröstkompressioner. Andas barnet fortfarande inte – ring 112.

Barn över ett år:
Om barnet börjar hosta brukar det som fastnat komma upp av sig självt så därför bör du låta barnet hosta klart. Andas barnet däremot inte ska du slå fem slag mellan barnets skulderblad följt av fem hårda och snabba tryck mot magen. Du ska trycka ovanför barnets navel och upp mot mellangärdet. Hur hårt du behöver trycka beror på barnets storlek men du kan tänka att du ska pressa ut så pass mycket luft att föremålet pressas uppåt av lufttrycket.

Om barnet är medvetslöst måste du kontakta 112 och försöka öppna luftvägarna samt börja med hjärt-och lungräddning.

Förgiftning

I hemmet finns det många ämnen och produkter som kan vara giftiga om ett barn får i sig dem, som till exempel mediciner och rengöringsmedel. Om ditt barn har magknip, illamående, diarré, hyperaktivitet eller är slö utan att du förstår varför kan det vara ett tecken på att hen blivit förgiftad.

Så gör du om ditt barn blivit förgiftad
Till att börja med ska du ta bort eventuella rester ur barnets mun samt ge lite kallt vatten att dricka. Det kan även vara bra att använda medicinskt kol som behandling eftersom det binder en rad läkemedel, växt- och svampgifter och kan minska kroppens upptagning av de ämnena. Medicinskt kol går att köpa receptfritt på apoteket.

Många tror att man ska försöka få barnet att kräkas upp det giftiga ämnet, men det ska man inte. Kräkningar kan nämligen göra så att ämnen som till exempel petroleumdestillat kommer in i lungorna och orsaka kemisk lunginflammation.

Misstänker du att ditt barn drabbats av förgiftning kan du ringa Giftinformationscentralen för att få vägledning och råd. Du når dem på telefonnummer 010-456 67 00.

Bränn- och värmeskador

Både små och stora brännskador kan vara smärtsamma och ge bestående ärr. Om ditt barn drabbas av allvarliga bränn- eller värmeskador bör du alltid kontakta 112. Vid mindre allvarliga brännskador, som till exempel om barnet bränns på fingret av lågan på ett stearinljus, bör du försöka behandla skadorna själv så snart som möjligt.

Så behandlar du det brännskadade området
Kyl ner området som blivit brännskadat med rent och 15–20 gradigt vatten i cirka en till två minuter. Kylan förhindrar att skadan går ner djupt i huden, men undvik att använda iskallt vatten. Det kan göra att barnets blodådror drar ihop sig och sänker kroppstemperaturen, vilket kan förvärra skadorna. Därefter fortsätter du att kyla området men med cirka 25 gradigt vatten i minst 15 minuter.

Om olyckan inträffar

Som tur är uppstår allvarliga skador och olyckor sällan, men när de väl inträffar brukar det vara en chockartad upplevelse. Därför är det bra om man som förälder lägger all sin energi på barnet för att minska chocken, och som tur är har vi en bra sjukvård i Sverige som är vana att hantera sådana situationer.

För att vara extra trygg, särskilt ekonomiskt, om olyckan är framme är det bra att ha en barnförsäkring som kan täcka både små och stora utgifter till följd av olyckan. En barnförsäkring kan ge extra ekonomisk ersättning vid en sjukdomsvistelse så att båda föräldrarna kan vara med, till eventuella ombyggnationer som måste göras i hemmet till följd av olyckan.

Gjensidige har en topprankad barnförsäkring som ger ditt barn ett omfattande skydd dygnet runt. Försäkringen gäller flera olika sjukdomar och olycksfall, för sjukhusvistelse samt för medicinsk och ekonomisk invaliditet. Läs mer om Gjensidiges barnförsäkring här!


I samarbete med Gjensidige
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Jag vill bli kontaktad

Jag vill bli kontaktad av Gjensidige angående försäkringar.
Din e-postadress
Ditt telefonnummer
Namn