Hela denna sida är en annons från Familjeliv

Publicerad 14 February 2020

Fotograf:

Så motiverar du ditt barn med matten – 4 knep

Har du också ett barn hemma som behöver en extra push när det kommer till matten? Det finns gott om sätt för dig som förälder att göra skillnad för ditt barns skolgång. Här hittar du 4 knep som motiverar ditt barn med matten. 
Få av oss tycker att det är bekvämt att tampas med sånt vi tycker är svårt. Därför kan vi inte heller förvänta oss att våra barn ska ta sig an, för dem, tillsynes oförklarliga läxor med en klackspark. För att motivera sitt barn att göra matteuppgifterna med större lust krävs – just det – att matten får bli mer lustfylld än svår. 

4 knep som motiverar ditt barn med matten

1. Mutor är bättre än hot

I en drömvärld behövs väl ingetdera – men i verkligheten är en gyllene föräldraregel att mutor är bättre än hot. Detta gäller i allra högsta grad när du vill motivera ditt barn med matten. Ansträng dig för att ditt barn inte ska känna att hen måste göra matteläxan för någon annan än sin egen skull. För vissa kan det vara aktuellt att koppla ihop matten med en ”belöningstrappa”. En klarad nivå i matteboken kanske innebär barnets favoritmat till middag, medan två klarade nivåer innebär att ni bakar något gott tillsammans? Här finns alla möjligheter att utforma belöningarna efter era preferenser. 

2. Få barnet att förstå varför matte behövs

Med huvudet böjt över svåra läxor är det lätt att glömma att matten är något mer än en order från lärarna. Synliggör tillfällen i vardagen när mattekunskaperna kommer till användning. Utmana ditt barn att utforska prislapparna i mataffären, räkna på hur länge ni måste vänta vid busshållplatsen eller hur många potatisbullar ni ska lägga i stekpannan för att göra familjen mätt. 

3. Hjälp barnet att inspireras av vuxna

Välkomna ditt barn in i samtal med vuxna, eller äldre förebilder, om hur de nått sina mål i livet. Hade de svårt med matten som barn, eller tyckte de att det var det roligaste ämnet i skolan? Hur har de utbildat sig för att kunna syssla med det de gör nu? Och på vilka sätt möter de matematik i sin vardag? Förebilder kan tydliggöra och konkretisera för barnet hur skolgång, läxläsning och matte kan hjälpa barnet att ta sig fram i livet.

4. Ladda ner en matte-app för barn

Många barn är idag bekväma med att använda skärmar. Utnyttja skärmens magi och positiva egenskaper genom att ladda ner en bra matte-app för barn som utvecklats baserad på forskning!

Bild: Pexels

Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Välkommen till Läxhjälpen

Här på Läxhjälpen hittar du tips och inspiration som underlättar när du och ditt barn ska hjälpas åt med läxor och studier inför prov.