Hela denna sida är en annons från Familjeliv

Publicerad 14 February 2020

Fotograf:

Roligare läxläsning? 5 tips som verkligen hjälper

Måste läxläsning vara något tråkigt som kräver tjat och gnäll? Självklart inte! Vi listar 5 knep som gör barnens läxläsning till en rolig stund.
Först påminnelser, sen tjat och till slut riktigt dålig stämning hemma. Känner du igen dig? För många är barnens läxläsning något som involverar stora delar av familjen, på ett negativt sätt. 

Som tur är finns det sätt att komma ur en negativ läxspiral, och istället skapa roliga, givande och mysiga läxstunder – oavsett om barnet vill göra dem själv eller tillsammans med dig som förälder. Vi har listat knepen som funkar!

5 tips som gör barnens läxläsning roligare

1. Involvera barnens intressen

Allt blir roligare om ett intresse finns. Känns matteläxan både onödig och tråkig enligt ditt barn? Förklara hur barnet kan använda metoderna som lärs ut till att lösa problem i hens vardag. Kanske kan ni räkna på hur lång tid det skulle ta att simma en viss sträcka (och sen testa hur väl det stämmer i praktiken!)? Eller varför inte räkna på hur man mest lönsamt köper lördagsgodis – på lösvikt eller färdigförpackat i påse?

2. Gör era to do’s tillsammans

Kanske har du som förälder någon jobbuppgift eller hushållsadministration som måste lösas? Slå er ner med era to do’s bredvid varandra, tänd ljus och duka fram något gott. Genom att visa att du också tar dig an uppgifter som ibland känns svåra i en miljö där det finns mycket annat att ta sig an är du en god förebild när det kommer till fokus och driv. Dessutom har ni möjlighet att känna gemenskap i ert fixande!

3. Gör det till en lek

Med digitala verktyg och appar blir läxorna garanterat roliga. Genom lek, ett lättsamt tilltal och en stabil kunskapsgrund kan appar vara till stor hjälp när motivationen tryter – och dessutom leda till ett riktigt gott resultat. 

4. Skapa en trevlig studieplats

Gillar ditt barn att göra sin läxläsning på egen hand? Se då till att ordna en mysig och ergonomisk arbetsplats tillsammans med ditt barn. En inspirerande plansch, en skön stol, ett fint skrivbordsunderlägg och en matchande lampa kommer man långt med! Sitter ditt barn hellre tillsammans med dig som förälder? Se då till att er arbetsplats – oavsett om ni har plats för ett arbetsrum eller sitter vid köksbordet – känns trevlig och har bra belysning. Kanske får ni rätt stämning med lugn musik i bakgrunden?

5. Ordna en pluggkompis

Varför inte göra läxorna tillsammans med en kompis? Turas om med en av barnets vänners föräldrar att hjälpa ditt barn och dess kompis med läxorna. Att prata om det man lär sig underlättar förståelsen, och det allra mesta blir roligare i sällskap av en vän.

Bild: iStock
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Välkommen till Läxhjälpen

Här på Läxhjälpen hittar du tips och inspiration som underlättar när du och ditt barn ska hjälpas åt med läxor och studier inför prov.