Hela denna sida är en annons från Familjeliv

Publicerad 14 February 2020

Fotograf:

4 sätt som får ditt barn att gilla matte

För en 5-åring kan det mesta bli spännande, bara det introduceras på rätt sätt. Ta vara på ditt barns upptäckarlust och introducera matte på ett lekfullt sätt redan innan skolstart. Det kommer löna sig!
Har du också en 5-åring hemma som knäckt koden att kunna räkna till tio sedan länge? Som förälder kan du vårda och göda barnets intresse för siffror och på så sätt underlätta för barnet när det väl blir dags för skolstart. Här listar vi några knep som du som förälder kan ta till för att på flera sätt väcka intresse för siffror och matte redan innan skolstarten.

Ta avstamp i barnets intressen
Få saker underlättar lärande och utveckling så mycket som att knyta an till de egna intresseområdena. Genom att få in moment av siffror och räkning i de lekar och sysselsättningar som tilltalar just ditt barn blir vägen in i matematikens värld mycket kortare. Är din femåring intresserad av rollekar? Räkna pengar i kassaapparaten och fundera över hur många tallrikar det behövs på bordet. Är det fotboll som gäller? Glänta på dörren till de outsinliga källorna av resultat, tabeller och skytteligor. Snart upptäcker ni att matematik finns överallt!

Spela spel med din 5-åring
Sällskapsspel är inte bara roligt, dramatiskt och en övning i att vänta på sin tur. Det ger också ofta många bra chanser att få igång spännande diskussioner om siffror och talförhållanden. 

Genom att spela spel tillsammans med ditt barn och öppna upp för samtal kring spelplanens utformning, tärningens prickar och resultatet av olika drag kan du som förälder på ett naturligt sätt få in siffer- och mattetänk i din 5-årings liv.För den pyssliga behövs inte mer än det som finns hemma och i naturen för att skapa roliga mattelekar perfekta för en 5-åring.

Uppmuntra till lek kopplat till former, siffror eller problemlösning
Barn lär sig genom att leka. Som förälder kan du därför med fördel uppmuntra ditt barn att leka på ett sätt som gör att hen kommer i kontakt med olika typer av former, mönster, siffror och problemlösning. Det finns mängder av såväl leksaker som rollekar och fantasier att ta avstamp i. Ta sedan tillfället i akt och skapa samtal kring leken som leder vidare in i siffrornas outtömliga värld.

Sätt ord på dina egna handlingar
Vi vet alla hur nyfikna barn kan vara, inte minst när det gäller vad mamma eller pappa sysslar med när de grejar för sig själva. Genom att som förälder sätta ord på sina handlingar och berätta varför man gör si eller så i en viss situation kan oanade möjligheter till siffersnack dyka upp. 

Hur många köttbullar lägger du i pannan och varför? Vad är det som avgör om fleecetröjan åker på under jackan eller inte? Våra dagar är fyllda av val och tillfällen där klockor, termometrar och huvudräkning är avgörande. Visa detta för ditt barn!

Bild: IStock
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Välkommen till Läxhjälpen

Här på Läxhjälpen hittar du tips och inspiration som underlättar när du och ditt barn ska hjälpas åt med läxor och studier inför prov.