Publicerad 16 August 2018

Fotograf:

Det här visste ni inte om löss – 5 myter - Lusjakt

Vilken färg har egentligen löss, och måste man behandla? Här är 5 myter om huvudlöss! 
1. Att få löss innebär att man har dålig hygien

Att ha löss kan vara obekvämt och kännas oLUStigt, men ni behöver däremot inte känna er smutsiga eller att håret på något sätt skulle vara dåligt skött. Löss har inget med dålig hygien att göra, utan sprider sig bara väldigt snabbt när de väl är igång. De flesta barn som går på förskola eller i skolan får löss någon gång under skoltiden (och ja, dessvärre innebär det att resten av familjen eventuellt drabbas).

2. Loppor och löss är samma sak

Ni har säkert hört talas om ett sett loppcirkusar i tecknade filmer, där loppar ”hoppar” och är dresserade. Detta är något annat än löss; de hoppar nämligen inte. Löss sprids vid huvud-mot-huvud-kontakt, och kan alltså inte hoppa från ett huvud till en annat. 

3. Löss är svarta

Huvudlöss är inte svarta, utan genomskinliga från början. Däremot får de en rödbrun färg när de har druckit blod (japp, de livnär sig på blod från hårbotten). De är cirka 3-4 millimeter långa och kan vara riktigt svåra att upptäcka.

4. Huvudlöss försvinner av sig själv efter ett tag

Nej! De små envisa liven måste behandlas för att försvinna. Med Linicin Shampoo eller Linicin Solution kan ni snabbt bli av med lössen. De milda produkterna masseras in i håret, sitter i 10-15 minuter, och sköljs sedan ur. De har dessutom en neutral doft och är färgfria. Behandlingen upprepas efter en dryg vecka igen. Linicins produkter säljs på ditt närmaste apotek eller livsmedelsaffär – spring och köp så snart ni upptäcker huvudlöss.

5. När man har löss kliar det alltid i håret

Anledningen till att man upplever klåda i samband med huvudlöss är att de utsöndrar ett ämne i sitt saliv när de suger blod, som orsakar klåda. Men, det är inte alla som känner att upplever att det kliar! Ibland kan gnetterna, det vill säga lössens ägg, vara lättare att upptäcka än själva lössen. De är vita och sitter på hårstråna intill hårbotten, och ser ut ungefär som mjäll. Det bästa är att som förälder gå igenom barnens hår med kam ofta under lustider, på jakt efter huvudlöss.

Eller, varför inte ligga steget före? Vet ni om att det går löss på förskolan eller förskolan, kan ni spraya håret med Linicin Prevent. Sprayen används i torrt, lusfritt hår, och sprider en doft som lössen inte gillar men som vi människor inte märker av – smart va? Håret är därmed skyddat mot löss i minst 7 timmar!

Läs mer om Linicins lusmedel och vilken behandling som passar er familj bäst här!


I samarbete med Linicin

meda_logo (kopia)

Linicin är medicintekniska produkter mot huvudlöss, läs användarinstruktionen noga innan användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan company.

Advertisement
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Linicin 15 min Solution

Linicin 15 min Solution kan användas av hela familjen. Tack vare den milda men ändå effektiva sammansättningen kan till och med små barn, från sex månaders ålder, lusbehandlas. Produkten är dessutom säker att använda under graviditet och amning.

Linicin Prevent 100 ml

Med Linicin Prevent Spray kan du ligga steget före och förhindra att lössen sprider sig till ditt eget eller dina anhörigas hår.

Linicin 10 min Schampoo

Linicin 10 min Shampoo är till för dem som har bråttom. Det är en säker och effektiv behandling som kväver lössen och förhindrar utvecklingen av gnetter. Ger inte upphov till resistens.