Publicerad 17 October 2017

Fotograf:

Värktabletter kan orsaka mer huvudvärk om du tar dem ofta - Min Doktor

Att ha huvudvärk är mycket vanligt, både bland föräldrar och barn. Orsakerna kan vara många. Ofta hjälper det att ändra sin livsstil, exempelvis att sova och äta regelbundet. Men många väljer att istället lösa problemet med värktabletter – vilket faktiskt kan orsaka ännu mera huvudvärk.
Relaterat

Fakta

Min Doktor hjälper dig med huvudvärken. Vi kan utreda om din huvudvärk handlar om spänningshuvudvärk eller migrän. Om det visar sig vara migrän kan vi hjälpa dig att få rätt behandling och att få tillgång till receptbelagda läkemedel.

Min Doktors tips om hur du motverkar huvudvärk:

• Använd avslappningsövningar, exempelvis yoga och meditation.

• Hitta en motionsform som fungerar för dig.

• Ät och sov på regelbundna tider.

• Prova att dra ned på kaffe, alkohol och nikotin.

Så många som två miljoner svenskar har huvudvärk varje vecka. Vanligast är spänningshuvudvärk. Den går oftast över av sig själv och är inte farlig. Men det är ändå smärtsamt och påverkar både din livskvalitet och din prestationsförmåga.

Skälet till att man får huvudvärk kan ha både psykiska och fysiska orsaker. Det kan vara stress på jobbet eller oro för barnen. Det kan också bero på sömnbrist, vätskebrist och synfel. Eller en vanlig förkylning eller en infektion.

Även barn drabbas av huvudvärk, som du säkert har märkt. Då är det ofta är kopplat till en förkylning eller infektion. Men även för barn kan det bero på stress, oro och sömnbrist. Det är viktigt att du som förälder tar reda på de bakomliggande orsakerna så att du ger ditt barn rätt hjälp. Smärtstillande tabletter är inte alltid rätt väg.

Receptfria värktabletter som paracetamol, ibuprofen och acetylsalicylsyra kan hjälpa tillfälligt vid huvudvärk. Men det är viktigt att du följer doseringsanvisningarna på förpackningen eller apotekspersonalens råd. Om du använder värktabletter mer än tre dagar i veckan kan resultatet faktiskt bli att du får mer huvudvärk av medicinerna.

Vid migrän är det vanligt att använda triptaner, ett läkemedel som förstärker seretonineffekten i hjärnan och som ofta ger snabb effekt vid migrän.

Du kan läsa mer om huvudvärk och migrän på Min Doktors app och webb. Där kan du också snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare. Dygnet runt, alla dagar.

mindoktor-logga
Textstorlek 1 2 3

Innehåll