Publicerad 23 November 2017

Fotograf:

Den seglivade myten om snorfärgens betydelse - Min Doktor

Hur är det med färgen på snor? Kan man avgöra på färgen om det är virus eller bakterier? En utbredd ”sanning” bland föräldrar är att tjockt, färgat snor betyder bakterier och tunt, genomskinligt snor är virus. Men det är faktiskt en myt. Det kan vara virus eller bakterier oavsett snorfärg.
Relaterat

Fakta

Min Doktor


Min Doktors tips om hur du bäst hanterar förkylningar:

• Använd pappersnäsdukar. Tvätta händerna ofta.
• Stanna hemma om ditt barn är febrigt och trött av förkylningen.
• Se till att barnet dricker mycket. Särskilt viktigt vid feber.
• Vila och sov så mycket som möjligt.

Ibland är det svårt att avgöra hur sjukt barnet är. Kan man gå till dagis eller skolan trots snorig näsa? Många tror att det går snorfärgen ger ledtrådar. Och det gör den i viss mån, men kanske inte på det sätt man tror.

När barnet har fått ett förkylningsvirus så är ofta snoret genomskinligt och rinnigt från början. Efter ett tag blir det tjockare och får mer färg. Men tjockt, färgat snor är inte bevis på att det handlar om bakterier. Det kan vara både det ena eller det andra.
Färgnyansen spelar inte heller så stor roll. Snor kan vara vitt, gult, grönt och brunt i en massa olika nyanser. Det är individuellt och kan variera från gång till gång. 

Förkylning är världens vanligaste infektion. Det är helt normalt att barn har sex till tolv förkylningar om året. Förkylningsvirus smittar väldigt lätt, oftast genom nysningar och hostningar.

Eftersom den orsakas av ett virus går den för det mesta över av sig själv. Det finns egentligen inget botemedel mot förkylningsvirus. Man blir blir inte bättre av antibiotika eftersom det bara har effekt vid bakterieinfektioner och inte vid virus. Receptfria läkemedel som nässpray, halstabletter, hostmedicin samt febernedsättande och smärtlindrande läkemedel kan hjälpa.

Du kan läsa mer om förkylningar och förkylningssymtom på Min Doktors app och webb. Där kan du också snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare. Dygnet runt, alla dagar.


Textstorlek 1 2 3

Innehåll