Publicerad 4 December 2017

Fotograf:

Är det kylan som gör att barnen blir förkylda? - Min Doktor

Ta på dig ordentligt så du inte blir förkyld. Vi har alla hört det och själva sagt det till barnen. Men hur är det egentligen? Blir man verkligen förkyld av kyla? Och hur är det med mössan? Stämmer det att nästan halva kroppsvärmen försvinner ut via huvudet? Här berättar vi om hur det ligger till.
Relaterat

Fakta

Min Doktor


Min Doktor slår fast vad som gäller med barn och kyla:

• Barn blir inte förkylda av kylan. Det är virus och bakterier som gör dem sjuka.  
• Kroppsvärmen går inte ut mer via huvudet än någon annanstans på kroppen. Men det är skönt med mössa.
• Man blir inte immun mot förkylningar. Det finns för många varianter.
• Extra mycket C-vitaminer ger inte ökat skydd. Normalt intag räcker.

I kampen för att få på barnen mössa och vantar tar man lätt i lite extra. Gamla argument dyker upp och blir sanningar. Men stämmer det vi hävdar till barnen. En klassiker är att man blir sjuk av kyla. Klär du inte på dig ordentligt så blir du förkyld. Nja, det är faktiskt både sant och falsk. Det är inte kylan som gör oss sjuka, utan virus eller bakterier. Däremot blir vi mer mottagliga för virus när vi är nedkylda. De vita blodkropparna blir långsammare och virusbekämpningen fungerar sämre. Ny forskning har visat att bakteriernas genetiska programmering ändras vid lägre temperaturer. Bakterierna blir mer smittsamma och sprider lättare sjukdomar. 

En annan klassiker är att mössa förhindrar att all kroppsvärme försvinner ut via huvudet. Det stämmer faktiskt inte. Myten kan ha flera källor, men en av dem är en gammal studie om arktiska överlevnadsdräkter för amerikanska militärer. Dräkterna saknade huvudskydd och man konstaterade att användarna förlorade mycket värme den vägen. Men det hade lika gärna kunnat vara någon annan kroppsdel som inte var täckt. Däremot stämmer det att “barnbaciller” smittar mer än vuxnas. Men det beror inte på att de är mer smittsamma, utan på hur barn rör sig. De viftar, slickar och tar på saker, hostar och nyser rätt ut i luften. På det sättet sprids deras “baciller” mer effektivt i omgivningen och smittar lättare ner andra. Oavsett om de har mössa eller inte.

Du kan läsa mer om förkylningar på Min Doktors app och webb. Där kan du också snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare. Dygnet runt, alla dagar.

Textstorlek 1 2 3

Innehåll