Publicerad 12 November 2018

Fotograf:

Så undviker du influensan - Min Doktor

Förra året var influensan extra tuff och det råder redan brist på årets vaccin. Däremot har säsongens influensasäsong ännu inte startat ordentligt.
Relaterat

Fakta

Min Doktor finns där för hela familjen – när ni behöver och på era villkor. Besök Min doktors hemsida eller ladda ner deras app här. Vid behov kan du enkelt komma i kontakt med en läkare alla dagar, dygnet runt.

Inför årets influensaperiod har intresset för att vaccinera sig varit extra stort och landstingen rapporterar nu att vaccinet redan börjar ta slut. Hur tuff årets influensaepidemi kommer att bli är för tidigt att säga. Hittills är dock antalet laboratorieverifierade fall av influensa betydligt färre än under de tre senaste säsongerna. Det uppger Folkhälsomyndigheten som följer varje influensaepidemi.  

Folkhälsomyndigheten rekommenderar de som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig. Det är exempelvis personer över 65 år, personer med kronisk sjukdom eller nedsatt immunförsvar och gravida. Tillhör du inte riskgruppen finns det andra sätt att minska risken att smittas av influensan. Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin på Min Doktor, ger dig de tre viktigaste tipsen för att hålla dig frisk.


3 tips för att undvika influensan


1. Det kan vara bra att undvika stora folksamlingar, såsom köpcentrum och liknande under den mest intensiva infektionsperioden.
2. Försök vara extra noggrann med att tvätta händerna när du har varit ute. 
3. Ta hand om din hälsa: ät allsidigt, rör på dig, prioritera din sömn och stressa lagom för att ge kroppen de bästa förutsättningarna att ta hand om ett eventuellt virus. Om du tillhör en av riskgrupperna kan det vara lämpligt att se över om du bör vaccinera dig mot influensan för särskilt skydd.

Textstorlek 1 2 3

Innehåll